Inapoi

Arhitectul francez Stephane Malka "invadeaza" Arcul de triumf din Defense

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Bridgette Meinhold

Imaginati-va o lume in care o locuinta este greu de obtinut incat oamenii au ajuns sa se revolte si sa construiasca propriile lor case parazit in orice spatiu si pe orice suprafata care permite - cum poate fi cazul interiorului Arcului de Triumf din Defense, Paris. Sistemul PAR - Pocket of Active Resistance este un complex modular proiectat de arhitectul francez Stephane Malka, care vede aceste cladiri si infrastructuri existente ca baza pentru realizarea unor noi locuinte accesibile ca pret si durabile. Acest sistem PAR a fost prins pe peretii interiori ai arcului si multiplicat pentru a reda cat mai bine dezvoltarea organica, in timp, a acestui tip de locuire. Accesul la aceste module se face prin intermediul unor pasarele si esafodaje. Din declaratiile arhitectului o astfel de locuinta ar ajunge sa coste aproximativ 3 000 de euro.

Tema rezistentei, a revolutiei este omniprezenta in cultura franceza dar acest design ar putea fi cu usurinta aplicat la orice cladire avand o anumita importanta culturala sau politica. Designul propus de Malka se bazeaza pe problemele de mediu cu care ne confruntam si temerile pentru un viitor apocaliptic, pentru ca procesul de construire a unor noi cladiri intotdeauna inseamna degradarea mediului inconjurator. De aceea arhitectul propune acest tip de locuire parazita care beneficiaza de pe urma unei infrastructuri existente.





"Avand in vedere aceste urgente de natura sociala, economica si ecologica, este necesar sa regandim orasul prin prisma unor transformari logice: prin suprapunere, completare si extinderea cladirilor aflate deja in patrimoniul construit printr-un fenomen care sa nu fie doar o simpla "tabula rasa". Aceasta inseamna sa recastigam teritorii in zonele marginalizate ale fiecarui oras, prin proiecte care sa impuna mobilizarea civica si revolta."





















Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa