Inapoi

Betonul reinterpretat in cadrul Centrului Hanil pentru Vizitatori

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Betonul este materialul de baza al arhitecturii moderne, dar s-a demonstrat ca procesul de fabricatie reprezinta 5% din emisiile totale de carbon. In Koreea, unde betonul este cel mai des folosit, Centrul Hanil pentru Vizitatori si Casa de Oaspeti au fost realizate cu scopul de a evidentia metodele si modalitatile prin care se poate recicla acest material.

Proiectul realizat de BCHO Architects propune la exterior forme tubulare care duc cu gandul la trunchiurile de copaci ale unei paduri, creand treceri si spatii elegante, bogate in texturi. Centrul este amplasat pe un teren langa cea mai mare fabrica de ciment din Hanil Co si a fost gandit sa incorporeze o serie de solutii durabile care sa aiba legatura cu folosirea si reciclarea betonului.

Centru Hanil pentru Vizitatori se afla intre un complexul industrial la vest si o zona deluroasa reimpadurita. Cladirea se foloseste de proprietatile termice ale materialului pentru a regla temperatura din spatiile interioare. Acoperisul din beton reciclat izoleaza termic, permitand spatiilor interioare sa aiba o temperatura mai scazuta, in timp ce peretii sudici sunt realizati din beton reciclat pus in cutii de otel pentru a obtine o structura stabila.

Intrarea are o serie de deschideri in directia fabricii pentru a accentua si mai mult caracterul educativ al Centrului si misiunea acestuia. In cadrul Centrului se pot observa o serie de mostre de beton si produse din beton reciclate si refolosite, iar compania intentioneaza sa actualizeze aceste exponate cu noi produse conform noilor descoperiri tehnologice ce au in vedere conservarea mediului.

Interiorul este alcatuit dintr-o suita de spatii vaste care fac tranzitia de la peretii din beton industrial catre un tavan realizat integral din lemn de esenta moale, accentuand zona de intalnire, coborata de la nivelul general de calcare. Spatiile dintre cele doua cladiri au fost amenajate in gradini pentru meditatie. Designul fluid evoca o terasa moderna, in care se amesteca obiectele facute de om cu spatiul natural.



























Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa