Inapoi

Centru de stiinte naturale construit pe malul lacului

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Centrul pentru stiinte naturale "The Oostvaarders" proiectat de Drost+van Veen Architects a fost construit in cadrul unei rezervatii naturale unice in Europa: The Oostvaardersplassen in Almere, Olanda. Cladirea este pozitionata la intersectia mai multor forme de relief, cu caracteristici diferite. Spatiile interioare au fost concepute pentru a gazdui diverse functiuni, astfel incat s-a amenajat o sala de informare, sali de curs, o sala panoramica, un restaurant si spatii pentru intalniri.



Cladirea centrului "The Oostvaarders" se prezinta sub doua forme: din zona parcarii volumetria se inalta ajungand un semnal vertical vizibil de pe platou, in schimb partea dinspre lac se desfasoara pe orizontala, asigurand legatura intre dig si apa. La primul nivel se gaseste sala panoramica, cu un mare vitraj orizontal prin care se observa peisajul lacustru in toata splendoarea sa. Intrarea in cladire se afla la capatul digului.

Din zona intrarii vizitatorii pot sa urce scarile pana la cuibul de pasare: un spatiu exterior care a fost gandit pentru a admira imprejurimile. Aceasta miscare este accentuata si de o linie continua care parcurge cladirea si leaga intrarea de "cuib". Pentru a micsora efectul perturbator care s-ar fi creat in peisaj, timpul de constructie s-a redus la minimum posibil. Drept urmare, cladirea a fost realizata din elemente prefabricate, masive, pereti si pardoseli din lemn. Peretii Leno Tec sunt produsi in Finlanda si folosirea acestora a permis o consola de 8m deasupra lacului.



Un alt atu al lemnului este greutatea redusa si gradul mare de izolare termica. Expresia naturala a acestui material a fost pastrata in spatiile interioare, ajungand sa semene cu o casa traditionala din lemn. Fatadele sunt realizate din prefabricate, fasii de cherestea din lemn de pin, asezate pe directii diferite pentru a crea modele interesante. Golurile din fatade variaza ca dimensiune si orientare. Prin realizarea unui ancadrament al peisajului diferit de fiecare data, vizitatorilor le este captata atentia asupra mediului inconjurator.









Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa