Inapoi

Centrul Seafarers din Helsinki, un loc linistit intr-un mediu industrial

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Navigatorii de pe vasele comerciale care ajung in Helsinki, Finlanda sunt intampinati de o cladire confortabila si primitoare care sa le ofere un bine meritat repaos dupa timpul petrecut pe mare. Centrul Seafarers din Helsinki proiectat de ARK House Architects este o cladire contemporana si tentanta prin designul ei, reprezentand un contra-punct intre multele cladiri depozit din metal si a sirurilor de containere.





Situl pe care se afla cladirea a pastrat copacii existenti si o mica zona stancoasa, ajutand la imbogatirea imaginii generale de refugiu linistit si placut. Forma curba a cladirii aminteste de liniile carenelor navelor, partea din spate fiind putin latita face referire la prova unei nave vichinge. Centrul a fost gandit sa aiba o imagine familiara dar in acelasi timp sa contina si elemente de noutate, pentru a fi cat mai confortabila si relaxanta pentru vizitatori.

Structura cladirii si placajul exterior sunt integral din lemn, iar forma acestuia a fost gandita sa creeze „ceva tentant prin elemente si forme deosebite dar in acelasi timp primitor" pentru vizitatorii din toate colturile lumii. Dotari simple, cum este serviciul de spalatorie, de preparare al cafelei, computerele si capela pluri-religioasa sunt suficiente pentru a multumi nevoile marinarilor care vin pentru o scurta vizita pe uscat, inainte de a se reintoarce la post, pe mare.























Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa