Inapoi

Cladire pentru Departamentul de Mediu din Zaragoza

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Noua cladire propusa pentru Departamentul de Mediu din Zaragoza, Spania este mai mult decat un simplu sediu, fiind gandita ca o extensie a parcului public de langa raul Ebro. Echipa de la Magen Arquitectos a dotat cladirea cu o serie de tehnologii eco precum panourile solare, colectoarele de apa pluviala, acoperisul verde. Arhitectii au gandit cladirea ca un punct de intalnire pentru membrii comunitatii astfel incat au prevazut un amfiteatru exterior, sali de intalnire si o carare care traverseaza acoperisul-terasa.





Cladirea are anumite elemente care fac referire la o opera de sculptura datorita formei generale, pozitiei din parc, a posibilitatii de a o traversa. Placajul din lemn Ipe, salile de intalnire marcate prin vitraje si amfiteatrul exterior creaza un plan liber care atrage publicul. Vitrajele folosite la salile de intalnire folosesc la maxim acoperisul iesit in consola pentru ca permite panourilor de sticla sa dea impresia ca plutesc, facand neclara delimitarea spatiilor interioare de cel exterior. Birourile Departamentului de Mediu sunt amplasate la parter in timp ce intrarea publica pe terenul inclinat este la al doilea nivel.

Acoperisul a fost gandit pentru a indeplini mai multe functiuni. Profitand de o buna orientare, panourile solare furnizeaza energie electrica in reteaua principala pentru a reduce consumul total al cladirii. O zona plantata asigura habitatul natural pentru specii locale de pasari si insecte dar in acelasi timp ajuta la reducerea incalzirii spatiilor interioare si a mediului inconjurator. O poteca publica permite oricarui vizitator sa urce si sa priveasca parcul si raul de la inaltime.





























Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa