Inapoi

Cladirea DMHQ din Indonezia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Cladirea DMHQ amplasata in partea sudica a Jakartei, intr-o zona unde printre imobilele rezidentiale de mari dimensiuni se strecoara mici sedii de birouri. Construita pentru a gazdui o afacere de familie cu 15 angajati, arata mai mult ca cinci cladiri de mici dimensiuni, aranjate pe un teren de 450mp bogat in vegetatie. Constrangerile legate de sit au impus ca spatiile sa fie inghesuite pentru a folosi la maxim edificabilul.

Pusa in evidenta de gradina interioara si zona de apa, birourile au fost amplasate astfel incat angajatii sa poata folosi spatiul in diferite moduri: pentru lucru, relaxare, intalniri si discutii. Secventa interpretarii spatiale incepe de la scara amplasata intre doua cuburi suspendate, facand legatura dintre parcare si zona de lobby. Suprafata de 2.5m dintre cladirea principala si nivelul parcajului asigura ventilarea pentru camera de la subsol. Datorita gardului vegetal si a copacilor care isi extind coronamentul dincolo de limitele de proprietate imobilul se integreaza mai bine in zona. Desi zona de lobby este mica, acesta se deschide vizual catre vecinatati, oferindu-le oamenilor un reper si impresia unui spatiu deschis. La capatul acestuia a fost pozitionata o scara care face legatura pe verticala cu restul camerelor.





Etajul contine sali spatioase de intalniri, cu un birou separat pentru director si echipa de conducere, dedesubt aflandu-se birourile angajatilor si o camera de rugaciuni, avand invedere ca majoritatea sunt de religie musulmana.

Perpendicular pe biroul de receptie s-a realizat o pasarela ventilata natural, care face tranzitia de la spatiul public la unul cu zone mai intime, spatii de lucru amplasate in spatele ansamblului.
Pentru a-i stimula pe angajati sa obtina rezultate optime in acest nou birou, beneficiarul i-a implicat in procesul de amenajare. Rezultatul a fost o serie de spatii fluide care pot fi folosite sa creasca interactiunea dintre angajati: multe zone de discutii, coridoare si alte alveole care incurajeaza discutiile spontane, loc de luat masa comun, poteci prin gradina care invita la miscare si relaxare.

Folosirea cu precadere a tencuielilor texturate pentru finisarea peretilor si vitraje cu putine elemente de tamplarie, arata grija fata de impactul asupra naturii si vecinatatilor. Suprafetele de fatada finisate cu placi din beton armat cu fibra de sticla avand cate o perforatie iesita in relief, asemeni unui trunchi de con, sunt singurele care rup relativa monotonie a acestei cladiri.





















Mai multe informatii gasiti pe www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa