Inapoi

Cladirea unei foste centrale electrice transformata prin placarea cu faianta de Delft

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Andrew Michler

Cladirea unei foste centrale electrice din centrul orasului Roombeek a fost subiectul unui proces de transformare initiat de firma de proiectare Cie in colaborare cu artistul Hugo Kaagman. Noua centrala Combined Cycle Energy (CHP) este un exemplu de cladire utilitara a carei arhitectura s-a limitat in a fi corecta din punct de vedere functional si structural. Acum, datorita acestei interventii cladirea a capatat o valoare artistica, incurajand aceasta abordare in cadrul elementelor de infrastructura moderna. Cladirea a fost denumita Stadshaard, care in traducere inseamna "inima orasului" simbolizand sursa de energie si caldura a asezarii.

Centrala electrica detine doua turbine pe gaz care produc la cerere electricitate si in acelasi timp si caldura pentru cladirile publice. Datorita acestui sistem centrala este de doua ori mai eficienta decat cele care produc numai electricitate, dar acest sistem implica si pozitionarea centralei in zona cladirilor pe care le deserveste. Proiectul initiat de compania de arhitecti a avut ca scop cresterea impactului vizual si transformarea volumetriei intr-o cladire simbol pentru oras prin placarea integrala a acesteia cu placi ceramice glazurate de Delft.







Desi modelele prezentate pe fatade sunt simple iar unele din imaginile reprezentate individual pe placile ceramice fac referire la specificul industrial al cladirii, proiectul impresioneaza prin amploare, prin suprafata mare acoperita ajungand sa fie cea mai mare opera de arta din Olanda. Hugo Kaagman declara: "Scara la care a fost realizat ornamentul de pe turn este mai mare decat cea a elementelor pozitionate la colturi care par sa tina cladirea legata. Turnul este ramas de la o biserica. In varf am pozitionat un motiv care sa reprezinte soarele ale carui raze sunt din lalele, asa ca in intregime cladirea este un templu al energiei."















Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa