Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Designerul român care a creat peretele pe care poți să-l îmbraci, proiect premiat de UE - Interviu

Nu, nu vorbim despre un perete din cărămidă și mortar. Chiar și asa, Ruumy, proiect al designerului român Simina Filat, care se introduce în comunicările către presă ca facând parte "din noul val" de creatori, este cât se poate de fascinant.

Totul a pornit de la o curiozitate: "Cum ar fi dacă peretele camerei mele mi-ar fi dressing? Iar dressingul mi-ar deveni haină?" Cu alte cuvinte, cum ar fi să-ți porți peretele, s-a întrebat designerul.

Bizarerii de artist, ați putea spune, însă Ruumy este un proiect născut din dorința de a răspunde nevoilor complexe ale unei noi societăți și promite să se ridice la înălțimea provocării.

Peretele Siminei Filat, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, este, pe scurt, "un perete arhitectural 'dressing' care se transformă în veșminte și din veșminte în accesorii", ne explică designerul. Adică avem o bucată de material care poate foarte bine să funcționeze ca dressing, dar, pentru ca este formată din 49 de piese distincte, se poate metamorfoza în functie de ce ai nevoie pe moment, cât ai trage de un fermoar, în covor de joacă, în perne decorative, în geantă, în haină, în fustă, în șal - până la un punct, doar imaginația ta decide în ce.

De ce să nu ai separat și un dressing, și un covor de joacă, și perne decorative, și geantă etc. te întrebi? Pentru că trăim într-o lume tot mai mobilă, în care lucrurile fizice pot deveni un obstacol. Mai mult, un produs ca Ruumy poate fi o "soluție pentru reducerea consumului de lemn pentru mobilier și pentru reducerea consumului de textile".

Un alt aspect interesant pe care îl descoperim la Ruumy este "componenta de comunicare digitală" inclusă, care le permite cumpărătorilor sa interacționeze între ei și să facă schimb de idei de obiecte create cu Ruumy și chiar de obiectele in sine.

Potențialul ideii le-a atras atenția și celor de Uniunea Europeană, care au acordat o finanțare de 60.000 de euro echipei conduse de designerul Simina Filat, din care mai fac parte arhitectul dr. Emil Ivănescu și arhitectul Min Hong (Novum - Franța), sumă care include și costurile transformării conceptului într-un produs comercial.

Ruumy se află printre cele 65 de poiecte (dintre cele 183 înscrise din Europa) care au primit finanțare pentru producție și distribuție de la UE, prin intermediul parteneriatului WORTH.

Aflați mai multe despre Ruumy dintr-un interviu acordat de Simina Filat SpatiulConstruit.ro:

SpatiulConstruit.ro: Când și cum s-a născut ideea pentru proiectul Ruumy?

Simina Filat: Mişcarea socială, trendurile studiate, oamenii din jur, dorinţele/pretenţiile/cerinţele clientelor mele, avansarea extrem de rapidă a tehnologiei etc. îmi generează multe întrebări interioare; însă concentrat doar pe proiectul Ruumy, inspiraţia pentru acest proiect a venit din următoarele întrebări: "Cum ar fi dacă peretele camerei mele mi-ar fi dressing? Iar dressingul mi-ar deveni haina?". Prin urmare: "Cum ar fi să îmi îmbrac peretele?"

Ruumy este un concept, care a pornit de la esența lucrurilor de bază și studiază funcțiile/verbele "a ține" și "a adăposti", funcții care, dacă intervin cu alte elemente exterioare asupra lor, se pot transforma. Tehnologia avansează foarte rapid si mă face să mă gândesc dacă vor mai exista haine în viitor. Sau produse/obiecte cu specific bine destinat? De ce nu ar exista doar piese/forme pe care, dacă le compun, le transform în ce am nevoie în funcție de situația de moment?

Proiectul are numele Ruumy, un nume compus din trei cuvinte în limba engleză: room (cameră), roomies (colegi de cameră) și remy (Remy - joc de societate). Cuvinte care explică foarte bine cele trei mari valențe ale acestui proiect: Room - design de arhitectură/design utilitar, Roomies - partea afectivă și de comunitate strânsă în jurul unui obiect, care se manifestă atât în spațiul fizic, cât și în cel online, prin crearea unei platforme de co-design community, cu posibilitatea de a crea un new media prin acest concept, și Remy, de la partea jucăușă, modulată, creativă și cu invitația directă și deschisă către co-creation în acest proiect.

SpatiulConstruit.ro: Concret, în ce tip de obiecte de mobilier, piese vestimentare (alte lucruri) se poate metamorfoza Ruumy? Dacă vorbim de un produs de tip x in 1, cât este x în acest caz?

Simina Filat: Ruumy este un perete arhitectural "dressing" care se transformă în veșminte și din veșminte în accesorii. Dimensiunea lui definește înălțimea unei camere de locuit (2.5 m x 2.5 m) și dă startul unor prime întrebări: "Cum poate o haină să se transforme în spațiu?" sau "Cum poate un spațiu să îmbrace un corp uman?"

Vorbind despre multifuncționalitate, "Ruumy Wall" conține 49 de piese. În funcție de numărul de piese folosite, se pot crea noi și noi accesorii sau obiecte de design. În varianta lui completă, Ruumy este un perete architectural care poate împărți un spațiu în care nu pot interveni prin construcție; în același timp, îl pot folosi și pentru a depozita/păstra diferite obiecte personale; poate fi un paravan de lumină, decupând creativ forme din el, astfel încât lumina să intre diferit și focusat în cameră; poate fi umplut cu lână sau burete tocat, astfel devenind un covor puzzle de joacă, pufos și creativ pentru cei mici; dressing, mobilier de bucătărie, perne decorative, suport telecomandă pe brațul scaunului, fotolii tip beanbag, saltea, hamac, pătură, cort, aplecătoare exterioară, gradină interioară/exterioară verticală etc.

În forme de design vestimentar poate fi haină, vestă, fustă, șal, fular, glugă, cagulă, bluză și toate categoriile mari de genți existente: geantă de voiaj, diplomat, rucsac, sac, geantă de umăr, de mână, cross body, plic, husă de laptop, accesorii, portofele, portfarduri etc.
 

SpatiulConstruit.ro: Cărei provocări a societății actuale răspunde un astfel de produs multifuncțional? În cel fel contribuie el la promovarea sustenabilității? Ce ne puteți spune despre materialele folosite?

Simina Filat: Produsul îi ajută pe cei care se deplasează frecvent să muncească și să transporte cu ușurință o parte din mobilierul lor, să adapteze spații fără construcție și să combine elemente decorative.

Viziunea noastră este să creăm un nou mediu (software) unde Ruumy nu este aruncat, ci poate fi schimbat sau donat în comunitatea internațională. În acest fel, putem reduce poluarea mediului cu producția de noi materiale textile și mări viața produsului prin intermediul comunității.

Populația mondială prognozată va ajunge la 9,7 miliarde până în 2050, conform unui nou raport al ONU DESA. Pe această bază, produsul Ruumy multifuncțional este o soluție pentru reducerea consumului de lemn pentru mobilier și pentru reducerea consumului de textile folosite pentru îmbrăcăminte și genți de mână.

Putem vedea că stilul de viață contemporan devine mai rapid, de multe ori suntem forțați să ne mutăm casele, uneori ca urmare a locurilor de muncă. De asemenea, putem observa că există un nou curent ce implică oameni care aleg să-și părăsească biroul și să înceapă să lucreze online în timp ce călătoresc.

Problema cu acest stil de viață este faptul că deținem multe lucruri (cum ar fi mobilierul greu, hainele, genți de mână), care ne împiedică să ne putem deplasa rapid și cu un ambalaj usor și compact al dulapului. De asemenea, deținerea proprietăților peste tot pe unde călătorim nu este o soluție, iar ambalarea și păstrarea a ceea ce avem într-un spatiu de stocare necesită bani și timp.

În momentul de față, pe nicio piață nu există un produs multifuncțional care să poată servi ca element de mobilier pentru depozitarea bunurilor și care poate servi și ca articol de îmbrăcăminte sau ca geantă de mână.

Ruumy este creat din materiale reciclate sau capete de baloți de material deja existent pe piață și dat spre deșeuri. Mai mult de atât, urmează campanii Ruumy în care materialele folosite sunt create manual în comunități de meștesugari cu tehnici tradiționale. Pe viitor, Ruumy caută să se transforme în textile inteligente.

SpatiulConstruit.ro: Puteți detalia/explica, vă rog, partea cu co-participarea creativă a comunității?

Simina Filat: Ruumy este un produs al noii ere (post-internet culture), specific economiei ecosistemelor co-creative, având ca motto "The Power of Ecosystems - Managing in a Networked World". Odată lansat, proiectul devine un sistem relativ autonom, de auto-ajustare, iar cei care integrează resursele sunt conectați în rețele de comunicare și creează valori reciproce.

Ruumy este conectat la o comunitate de creativi, care devin implicit prosumeri, co-creativi, dar și o formă autentică și inovativă de marketing "de comunitate", ca model pentru noua economie.

Cu o formă materială modulară și multifuncțională, care permite co-participarea creativă a unei întregi comunități, Ruumy are inclusă componenta de comunicare digitală, creând un val de "interes cultural". Fiecare persoană implicată devine instantaneu creator, cu instrumente și limbaj de exprimare, oferite de sistemul Ruumy, în sine. Piesele și accesoriile auxiliare pot să dea sens de unicitate propriei creații, fiind în același timp și seriabile.

Conceptul depăşeşte delimitările profesionale de design şi se situează dincolo de ceea ce ar însemna designul vestimentar, designul de obiect, designul de interior sau alte domenii ale designului: devine un nou mediu complex, care permite un număr infinit de utilizări, în care fiecare utilizator se poate manifesta creativ, prin unicitatea alegerilor.

Deşi pare un obiect, Ruumy este de fapt, o stare de comuniune, un proiect extins în toate mediile în care ne manifestăm ca fiinţe sociale şi afective. Partea extrem de valoroasă a acestui proiect este că obiectul rămâne obiect, dar se manifestă în spaţii şi medii diverse, de la simplul statut de obiect comercial, la comunităţi inteligente sau emoţionale, restrânse sau globale, până la noi medii de socializare sau viziuni creative de design post internet.

Totodată, o noutate în sfera designului românesc este aceea de a face cumpărătorii să interacționeze, realizând astfel o comunitate care se manisfestă atât în mediul online, cât și fizic, o comunitate care se bazează pe încredere, respect și "sharing". Astfel, atât platforma online, cât și spațiul fizic de întâlnire le permit membrilor să facă schimb și să împrumute piese între ei, dar beneficiază și de produse "tester" oferite de noi, astfel încât fiecare își poate construi o piesă diferită, purtabilă în funcție de moment.

Îndemn prin acest demers clientul să ia parte la crearea propriului său accesoriu, să fie parte din proces, să devină colaborator la co-design.

SpatiulConstruit.ro: Ce urmează acum? Când și de unde vom putea cumpara produsul și care va fi prețul acestuia (măcar estimativ)?

Simina Filat: Ma bucur ca proiectul Ruumy a stârnit entuziasm în competiția Worth și a fost apreciat în mod special, în măsura în care membri ai juriului s-au arătat disponibili să susțină, în România, lansarea conceptului acestui proiect, într-un viitor apropiat. De asemenea, au fost interesați să devină membri influenți al proiectului, atât ca atitudine creativă, cât și ca oportunitate de afaceri. Vor veni in România, să participe la lansarea întregului concept și la declinarea comercială a produsului fizic.

Peste nouă luni, urmează lansarea lui oficială pe piața comercială. Se va achiziționa atât fizic, prin magazine partenere, cât și online, prin siminafilat.ro și Ruumydesign.com.

Piesele Ruumy și accesoriile auxiliare se vor putea achiziționa separat/pe bucată, astfel încât clientul își va putea construi orice obiect dorește. Mai mult decât atât, piesele se vor putea schimba în comunitatea exclusivă a posesorilor de piese Ruumy.


Nu ma pot pronunța în legatură cu prețul, deoarece nu știm costurile de producție ale acestui produs. În schimb, se poate considera, ca valoare, că o piesa Ruumy este o geantă siminafilatdesign, cu posibilități multiple de customizare: material, culoare, textură, dimensiune, tipuri de prindere.

 

Designerul român care a creat peretele pe care poți să-l îmbraci proiect premiat de UE -
Designerul român care a creat peretele pe care poți să-l îmbraci proiect premiat de UE -
Designerul român care a creat peretele pe care poți să-l îmbraci proiect premiat de UE -

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.