Inapoi

Doua proiecte diferite pentru Turnul Piraeus 2010

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
In continuare va vom prezenta doua proiecte care concureaza pentru realizarea unei fatade fictive pentru Turnul Piraeus de pe faleza portului din Atena. Amplasat intr-unul dintre cele mai mari porturi ale Mediteranei, cladirea abandonata avand 22 de etaje domina zona cu cei 84m inaltime. Pe site-ul GreekArchitects.gr se ofera o explicatie: "Initiativa acestui concurs de idei este in stransa legatura cu problemele urbane ale unor zone cheie din orasele Greciei si incercarea de a le rezolva cu ajutorul arhitecturii."

Architectural Yort a avut o propunere ambitioasa care impresioneaza si surprinde. Inspirata de pozitia geografica a sitului, de istoria Greciei, de mitologie si de climatul zonei, propunerea celor de la Architectural Yort transforma masivul turn intr-o cascada. Pentru a asigura un jet continuu de apa specialistii au propus controlarea elementelor naturale adica, "apa ajunge in subsolul cladirii (din mare), unde are loc un proces de epurare dupa care se inmagazineaza intr-un rezervor. De acolo cu ajutorul pompelor prin putul lifturilor apa ajunge pe acoperis." Odata ce apa curge pe fatada si ajunge la parter, este captata pentru a fi recliclata si folosita in acelasi fel.



In spatele acestei perdele continue de apa marina se afla o fatada vitrata, etansa (Butacite, SentryGlass) in timp ce terasa cladirii este realizata dintr-o membrana flexibila (Elvaloy, Fusabond, Ti-Pure). Pe terasa va fi amenajat o zona putin inaltata care va fi circulabila si va gazdui cafenele, iar toti cei care vor dori sa admire orasul si marea vor beneficia de privelisti impresionante.

Cea de a doua propunere este total opusa ca si abordare. Echipa de la PETRA Architects in colaborare cu PAPAIOANNOU&associates propune o varianta tehnica, care sa ajute la integrarea volumetriei in tesutul urban si sa ii imbunatateasca consumul de energie prin folosirea unor tehnologii ecologice.

Beneficiind de o pozitie relativ centrala pe faleza orasului, cladirea este supusa unor vanturi de mare intensitate. Designul celor de la PETRA se concentreaza pe folosirea acestei puteri naturale prin anveloparea cladirii cu o "a doua piele" care sa se miste si sa se schimbe in permanenta sub actiunea vantului. Aceasta noua anvelopanta realizata din folii fotovoltaice, subtiri si semi-transparente va fi legata la senzori de miscare astfel incat materialul in miscare sa poata capta razele solare pe care sa le transforme ulterior in energie.












Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa