Inapoi

Extinderea Universitatii UMD finisata cu butoaie de muraturi demontate si lemn refolosit

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Universitatea Minnesota Duluth a realizat o noua cladire pentru catedra de Masterat in Stiinte pentru Ingineria Civila (BSCE). Noua cladire asigura aproximativ 3177mp utili pentru sali de curs, laboratoare de studiu si cercetare, spatii de birouri pentru Depatamentul de Inginerie Civila. Realizarea acestei noi cladiri a condus la intarirea legaturilor pietonale existente in cadrul campusului, clarificand relatiile dintre volume.



Cladirea pentru Stiinta si Inginerie a primit certificatul LEED Gold datorita strategiilor ecologice implementate. Printre acestea se numara: ventilarea preponderent naturala, folosirea unor materiale cu amprenta de carbon redusa, sistem inteligent de control al iluminatului, sistem pentru controlul incalziii, iluminat natural si sistem de distribuire a aerului prin pardoseala. Fatadele de est si vest au fost imbogatite cu plante native si copaci. Un acoperis verde ajuta la reducerea efectului eroziv al apelor de ploaie, pastreaza o temperatura optima la interior, reduce zgomotul si gradul de reflexie al cladirilor inconjuratoare.

Prin folosirea unor materiale care se regasesc in celelalte volumetrii ale campusului cat si prin includerea unor materiale de provenienta locala din zonele de minerit si excavatie, noua cladire pastreaza o legatura cu imaginea generala a campusului si cu economia locala. Doua din garguiele acoperisului au fost placate cu lemn refolosit de la butoaie de muraturi demontate. Aleea de acces in cladire evidentiaza un studiu al structurilor din otel, aceasta fiind flancata de panouri de mari dimensiuni din otel patinat, in timp ce peleti din minereu sunt pusi langa pentru a da o referinta tactila procesului de prelucrare a acestuia. Inrarea este protejata de o placa din Corten perforata.

Cladirea este un instrument de invatare si de intelegere al conceptului de design ce a stat la baza crearii volumetriei. Astfel incat pe peretele sudic al laboratorului se pot vedea sistemele de prindere ale placilor prefabricate, folosite in timpul lucrarilor de constructie. Un perete integral vitrat care face separarea intre laboratorul principal si circulatie permite curiosilor sa vada experimentele in timp real. Un perete din Corten in stare naturala separa scara de intrare de spatiul exterior si reuseste sa-si mentina textura originala, in timp ce acelasi material folosit la exterior este lasat sa se patineze in culoarea brun-rosiatica specifica.













Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa