Inapoi

Foster + Partners prezinta propunerea pentru sediul unei banci cu acoperis valurit

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Bridgette Meinhold

Recent, echipa de la compania Foster+Partners a prezentat proiectul castigator al unui nou concurs de arhitectura a carui tema era realizarea sediului central al unei banci din Buenos Aires, Argentina. Volumetria cladirii eficenta energetic, prin acoperisul cu forme valurite, face referire la peisajul inconjurator al parcului din imediata apropiere. Proiectat in colaborare cu firma de constructie CRIBA S.A. si biroul local de arhitectura BBRCH-Minond, sediul central al Bancii Ciudad de Buenos Aires intentioneaza sa se califice pentru primirea certificatului LEED Silver.





Noul sediu va fi dezvoltat pe suprafata unui intreg cvartal in imediata apropiere a Parcului Patricios, vis-a-vis de un mare parc urban. Reflectand formele inconjuratoare ale parcului, spatiul alcatuit din volumetriile propuse va avea parte de curti interioare, alei umbrite si curti exterioare care sa asigure legatura intre diferitele parti ale cladirii. Un atrium interior desfasurat pe inaltimea a patru niveluri, asigura acces direct catre cele patru "straturi" de spatii de birouri, fiecare amplasat astfel incat sa beneficieze de vedere directa catre parc. Acoperisul iesit in consola, umbreste intreg complexul permitand soarelui sa patrunda prin atrium si luminatoare.

Proiectul propus de echipa de la Foster+Partners face parte dintr-un plan mai amplu al conducerii orasului de revitalizare a unei foste zone industriale, la limita Parcului Patricios. Prin integrarea unei serii de tehnologii sustenabile, sediul bancii poate obtine certificatul LEED Silver. Dintre strategiile ecologice implementate putem enumera micsorarea suprafetelor de beton care se pot incalzi si radia caldura in spatiile interioare, introducerea grinzilor de racire, reducerea necesarului de energie prin atenta orientare a fatadelor si umbrirea acestora, asigurarea ventilarii naturale a intregii cladiri.











Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa