Inapoi

Kangbuk Samsung Hospital / Hyunjoon Yoo Architects

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la


Arhitect:
Arhitecti Yoo Hyunjoon
Locatie: Subsolul Sediului central Samsung , 2 Taepyoung-ro, Joong-gu, Seoul, Coreea
Client: Spitalul Kangbuk Samsung
Colaboratori: Design Kookbo Co Ltd, Everland Samsung Co Ltd
Dimensiune: 529 mp
An Design: 2009
An de finalizare: 2010
Fotografii: Yum Seunghoon



Spital atipic


Spitalele tipice sunt situate in cladiri de dimensiuni uriase dar camerele lor sunt mici. Uneori cele mai multe camere de spital nu au nici o fereastra si sunt separate de spatiul exterior. Daca vom defini termenul de "sanatate" ca pe o recuperare naturala proiectul actual al unui spital tipic care separa omul de natura este in mod ironic, opus total obiectivului initial al unui spital.

Spital cu elemente naturale


Spitalul Kangbuk Samsung - centru complet de sanatate, recent deschis, a fost menit sa imbunatateasca actuala arhitectura a spitalelor. Pentru a atinge acest obiectiv, s-a vrut ca spitalul sa arate mai degraba ca o statiune sau ca un hotel prin introducerea multor aspecte ale elementelor naturale, cum ar fi apa, pamantul, copacii si aerul in spatiul public, in lobby, in holul receptiei si in zonele pentru odihna.



Hol: Apa si aer


Primul spatiu in care ajung pacientii atunci cand viziteaza centrul de asistenta medicala totala este holul. Am introdus apa in acest hol ca un element de naturalizare. Am incercat sa aduc lumina soarelui cat mai mult posibil prin utilizarea scarii de sticla existente. Aceasta lumina este reflectata spre subsol, datorita reflectiei piscinei situate sub scara de sticla. Un alt element natural este un panou de perete cu bule. Acest zid invizibil transforma aerul invizibil in bule. Panoul de perete cu bule imparte spatiu intre hol si sala de receptie,si functioneaza ca spatiu de tranzitie. Pacientii intra in zona de spital trecand prin peretele de apa al panoului cu bule.



Sala de receptie: Verde


Odata ce pacientii intra in sala de receptie intalnesc pereti cu iedera in ambele parti. Aceste ziduri aoperite cu iedera produc oxigen prin fotosinteza si in acelasi timp creeaza un mediu natural. Holul si sala de receptie sunt conectate printr-un mic circuit de apa care curge in ambele spatii. Sunetul apei care curge calmeaza pacientii care asteapta pentru consultatiile lor medicale. Plafonul "Barrisol" emite lumini asemanandu-se cu cerul. Dupa inregistrare pacientii intra intr-un vestiar pentru si schimba hainele trecand prin peretele de iedera.



Zona centrala de odihna: Pamant


Pacientii imbracati in camasi speciale intra in zona de odihna centrala care functioneaza ca un spatiu central de organizare pentru toate tipurile de consultatii, de asteptare si de odihna. S-a creat un spatiu cu lut de culoare rosie. Lutul rosu este considerat a fi bun pentru sanatate datorita radiatiilor infrarosii pe care le emite. Pe deasupra, culoarea galben-rosie a peretilor de lut este benefica pentru pacienti din punct de vedere psihologic. Pentru a nu fi incurcati de plafonul jos al subsolului au fost eliminate materialele din care acesta este realizat cu exceptia sistemelor HVAC. Am acoperit aceste sisteme HVAC cu panouri din lemn si am transformat elementele complicate HVAC in crengi artificiale. Suprafata expusa ramasa a fost acoperita cu oglinzi pentru a da senzatia de inaltime dubla. Pacientii care asteapta pentru a fi consultati se pot odihni ca si cum ar sta la umbra copacilor intr-un parc.








Mai multe poze si informatii gasiti aici: http://www.archdaily.com