Inapoi

Kripalu Annex, proiect castigator pentru Peter Rose & Partners

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Branden Klayko

Echipa de la Peter Rose & Partners a venit cu o solutie inspirata prin proiectul de locuinte de la Centrul pentru Yoga si Snatate Kripalu din muntii Berkshire, in Massachusetts.

Kripalu Annex contine 80 de camere si un mare studio de yoga asezat pe o axa ascutita care a fost gandita sa incadreze privelistile catre dealurile impadurite. Peter Rose a ales sa creeze un joc, o suprapunere intre materialele moderne si cele naturale, ajutand cladirea sa se integreze mai bine in peisaj. Structura din beton este acoperita cu placi din lemn de chiparos a caror textura si pozitionare ajuta in demersul de integrare. Parasolarele mobile executate tot din chiparos ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in interioare, creaza umbre dinamice pe fatada sudica si aduc lemnul natural in casele oamenilor. Lemnul de chiparos, are initial o culoare apropiata de cea a mierii dar in timp se va patina si va ajunge la un gri, amestecandu-se cu nuantele padurilor inconjuratoare.

Conform arhitectului Peter Rose, "Necesitatile cladirii de apartamente Kripalu sunt modeste si evidente, dar arhitectura de la Kripalu Annex, asemeni practicilor de yoga, este plina de subtilitati si grade de complexitate care imbunatatesc incet performanta structurii. Lumina, aerul, folosirea unei serii reduse de mijloace pentru a crea o atmosfera calma si un mediu revigorant - totul are la baza indeplinirea acestor cerinte de baza".





Ca parte integranta a abordarii holistice de la Kripalu pentru revigorarea mintii, a trupului si sufletului, dotarile includ si o serie de tehnologii sustenabile care ii vor permite cladirii sa isi reduca amprenta ecologica si sa isi injumatateasca consumul de energie. Cladirea are acoperisul amenajat in terasa gradina. S-a folosit un sistem radiant de incalzire/racire pe baza de apa. Proiectantii au recunoscut importanta unor decizii de design care au un impact puternic asupra sustenabilitatii proiectului. Ventilarea naturala si iluminatul sunt prevazute in fiecare camera si planul cladirii a fost astfel gandit pentru a favoriza producerea curentilor de aer. Dimensiunea structurii este cu 30% mai mica decat a unei cladiri conventionale de acelasi gen.

Cladirea Kripalu Annex a primit Premiul AIA pentru Locuire si a fost denumita "Honorable Mention" pentru revista anuala de design I.D. a acestui an. Proiectul marcheaza inceputul unui nou master plan pentru campusul Kripalu de 300ha, care isi propune sa realizeze un amestec de cladiri vechi, existente dar renovate si reamenajari urbane si noi volume care sa asigure un model de sustenabilitate viabil.












Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa