Inapoi

Long Tan Park: Case asezate in cascada pe versantii muntilor din China

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Atunci cand echipa de arhitecti olandezi MVRDV a inceput lucrul la proiectul de 2700 de case noi in Liuzhou, China unul din obiectivele principale a fost protejarea versantilor calcarosi ai muntilor din imprejurimi impotriva eroziunii si in acelasi timp conservarea frumusetii extrordinare a peisajului. Casele sunt volume prismatice individuale ingramadite unele in altele, dupa topografia terenului, respectand pantele versantilor. Pardoselile si peretii caselor sunt realizate din pietre de provenienta locala si fiecare unitate apartinand asezarii verticale denumita Long Tan Park beneficiaza de privelisti minunate catre dealuri.



Echipa MVRDV
a efectuat studii si ridicari topografice ale versantilor pentru a sti cu exactitate care va fi cel mai bun plan pentru conservarea reliefului si obtinerea unui tesut urban placut. Au gasit patru zone diferite si tehnici de constructie necesare pentru fiecare in parte: zona cu o panta lina dar cu roca dura care poate fi folosita doar la stalpi, zona cu o panta abrupta si cu roca dura care poate fi folosita pentru lucrarile de constructie si cele de stabilizare, zona cu fisuri care trebuie ocolite si care conduc catre spatiile exterioare in noul oras si in final, zona aflata la baza care necesita lucrari de curatare si de indepartare a rocilor partial desprinse, din zone cu potential de dezvoltare a acceselor catre caverne.

Jocul volumetric, neregulat si obtinerea diferitelor terase sunt printre atuurile acestui proiect. Spatiul lasat intre case nu este rezultatul imaginii estetice care se dorea obtinuta, are un rol functional prin asigurarea ventilarii naturale si realizarea unor "strazi" si scari care sa usureze accesul pe verticala.











Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa