Inapoi

MVRDV si ADEPT prezinta uimitoarea cladire a Centrului Cultural, integral alimentat cu putere solara

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Bridgette Meinhold

Recent, firmele MVRD si ADEPT Architects au prezentat proiectul pentru un nou Centru Cultural in Frederiksberg, Danemarca in proiectarea si contructia caruia s-au folosit o serie de strategii ecologice, cea mai importanta fiind alimentarea integrala cu energie solara. Casa de Cultura este o experienta arhitecturala care va incuraja activitatile comunitatii in cadrul centrului comunitar, spatiilor de expozitie si de reprezentatii, in zona de joaca pentru copii, a parcului si a centrului de sanatate.

Noul centru a fost proiectat pentru a promova si sustine un trai sanatos, cultura, programele educationale si de petrecere a timpului liber, urmand sa cuprinda la final trei cladiri. Prima care va fi construita este Casa Culturii si a Miscarii, constand intr-un volum din sticla cu sase elemente suprapuse gazduind programe diferite - un teatru, o zona de sanatate si intretinere, una de alimentatie publica, un centru zen si unul de studiu, o sala de expozitie, un centru de fitness si activitati sportive, unul de wellness si o zona destinata administratiei. Spatiile dintre aceste elemente au fost gandite ca zone de "joaca", scopul acestora fiind de a ajuta in organizarea circulatiilor. Ca o completare la cladirea principala, in cadrul proiectului a fost gandita o "Cortina Urbana" si o gradina, proiectate impreuna cu SLA Landscape Architects.







Centrul public multi-functional doreste sa incurajeze activitatea comunitatii si interesul pentru o viata sanatoasa, fiind amplasat intr-un parc de 4 500mp. Climatul si tehnologiile energetice au fost elemente importante de care s-a tinut seama in cadrul proiectarii astfel incat rezultatul sa asigure un un grad ridicat de eficienta energetica. Panourile solare impreuna cu ventilarea naturala si inmagazinarea caldurii in subteran ajuta cladirea sa isi reduca consumul de energie.

Centrul Cultural urmeaza sa fie finalizat in 2015 la un cost estimat de 17 milioane de euro.











Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa