Inapoi

O micro-casa japoneza de doar trei metri latime

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Andrew Michler

Casa Showa-cho
din Osaka, Japonia este o locuinta surpinzator de aerisita si confortabila in ciuda dimensiunilor minuscule de 17,7x3,9m. Arhitectul Fujiwara Muro a reusit sa foloseasca la maxim spatiul limitat pe care il avea la dispozitie, prin impartirea casei in doua zone separate de scara care actioneaza atat ca un element de separare intre spatiile publice si cele private, dar si ca unul de tranzitie. Vitrajele permit iluminarea din abundenta a interioarelor iar mobilierul simplu si modern asigura o fluenta spatiilor astfel incat se creaza o atmosfera primitoare in ciuda celor trei metri latime.



Amplasata intr-un cartier aglomerat al Osakai, casa foloseste la maxim terenul disponibil. Astfel ca fatada principala a casei este integral vitrata si este retrasa de la strada pentru a asigura un grad mai mare de intimitate. Peretii si acoperisul care o incadreaza si ies mult in fata asigura umbra necesara pe perioada verii. Zona de zi are doua vitraje care pornesc din pardoseala si merg pana in tavanul celui de al doilea nivel aceste asigurand vederi nelimitate catre exterior si creand senzatia unui spatiu mai mare. Elementul central al casei este o scara deschisa care datorita pozitiei, asigura circulatia pe verticala dar in acelasi timp permite parcurgerea vizuala pe orizontala, pentru ca nu exista contratrepte. Aceasta este o buna strategie pentru a crea impresia unor spatii care comunica si care par mai ample.







Distributia functiunilor pe verticala este alternanta si permite iluminarea naturala a acestora. Luminatoarele amplasate central sunt o completare necesara pentru a oferi imagini ale cerului si in acelasi timp pentru a directiona lumina pana la cel mai jos nivel al casei. Bucataria si zona de luat masa sunt amandoua intr-un spatiu integrat cu grija in latimea casei pentru folosirea la maxim a acesteia, iar finisajele contrastante le pun in valoare. In baie a fost montata o oglinda de dimensiunea peretelui pentru a ajuta la crearea impresiei de spatiu mai generos. Datorita acestui artificiu lavoarul si dulapul par sa pluteasca in acest spatiu care pare sa aiba diferite planuri de profunzime.















Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa