Inapoi

O renovare ecologica aduce un suflu modern unui hambar austriac

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Vechile hambare ca si celelalte constructii apartinand unei ferme traditionale au un sarm aparte, care nu poate fi copiat. Este pacat sa le daramam, desi cu siguranta au o serie de neajunsuri din punct de vedere al conceptelor moderne de izolare, iluminat si confort. Echipa de la Propeller Z Architects a renovat un hambar vechi de 200 de ani din Fahndorf, Austria aplicand concepte ale arhitecturii sustenabile fara sa ii altereze farmecul deosebit al constructiei. Prin interventia lor, arhitectii au creat un spatiu pentru beneficiari in care sa poata trai confortabil avand tot ce au nevoie la indemana.

Cladirea initiala a hambarului era in forma literei U, cu spatiu pentru animale intr-o parte si zona de locuit in cealalta, separarea facandu-se printr-o curte si o poteca. Una din lateralele structurii a fost ingropata in malul dealului, lasand la vedere doar sarpanta acoperisului care se observa chiar si din spatele curtii. Aceasta interventie a condus la separarea vizuala a casei de imprejurimi, astfel ca arhitectii au actualizat imaginea cu o zona de zi complet vitrata, amplasata langa hambar.

Construita cu un buget de 70 000 euro, noua locuinta adauga o noua dimensiune vechiului hambar, prin completarea acestuia cu un spatiu dotat cu toate echipamentele si utilitatile traiului modern. O scara exterioara face legatura dintre curte si volumul extinderii, realizata din otel, sticla, beton si lemn de provenienta locala. Extinderea a fost izolata termic folosind hartie de ziar reciclata. Fatada nordica a fost finisata cu un „perete" din busteni taiati pentru foc, obtinadu-se astfel o imagine deosebita dar care ofera in acelasi timp si beneficii termice, completand cu un nou strat izolatia si protectia fatadei.



























Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa