Inapoi

Parc Disponible / Stefan Gzyl

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la


Stefan Gzyl ne-a impartasit proiectul sau "Parc Disponible", unul dintre proiectele finaliste la un concurs international care a avut loc recent la Paris cu privire la modalitatile de a incorpora natura in mediul urban intr-un mod original. "Parc Disponible" este o capsula de sticla care include un mini-parc pentru uz individual in cadrul orasului.



Precedentul


Parcul urban este o inventie moderna. Acesta raspunde unor necesitati care devin mai evidente in orasele industriale. Implementarea parcului urban a fost destinata pentru a satisface cerintele recreationale, de agrement, igiena, sociale si economice ale orasului si ale populatiei sale. Aceste conditii au generat un nou tip de spatiu public. In secolul XX, cuantificarea naturii (stabilirea unui raport ideal intre spatiul construit si natura in mediul urban) a determinat o relatie proportionala intre parc si oras: cu cat orasul este mai mare si mai populat cu atat trebuie sa aiba parcuri mai mari si mai multe. Dimensiunea parcului urban a fost determinata de numarul de persoane pe care trebuie sa le serveasca; scopul sau final de a oferi un mijloc de evadare din oras chiar in interiorul orasului a determinat relatia acestuia cu contextul urban: unul de excludere reciproca. Conform acestei logici, inserarea parcului constituie intotdeauna o intrerupere in "tesatura" orasului: trebuie sa fie ori parc ori oras, dar niciodata amandoua.



Propunerea


In mod traditional, parcul urban este intotdeauna inserat ca o discontinuitate a spatiului construit, vazut plan si perceput in spatiul tridimensional ca o bucata de pamant rupta din oras pentru simularea unei "ordini naturale". Totusi, in conditiile orasului contemporan, nevoia tot mai mare de spatiu verde se loveste de disponibilitatea in scadere de terenuri deschise. Acest proiect propune o solutie extrema in cadrul parametrilor de concurenta: un parc pentru o singura persoana, o gradina pentru relaxare individuala si privata, o pauza temporara de mediu urban care permite deschiderea simturilor la stimulii intensi ai naturii intr-un ecosistem simulat pe 15 metri patrati. Cu alte cuvinte, proiectul incearca sa repete operatiunea de "intrerupere" a spatiului urban, inlocuind spatiul cu "natura", la scara unei capsule mici . Ca o oaza intr-un desert (un mediu retras, de sine statator si auto-suficient inconjurat de uscat), acest spatiu verde experimental este izolat de oras de vegetatia densa si este complet inchis in sticla.

Mai multe poze si informatii gasiti aici: http://www.archdaily.com