Inapoi

Proiect pe calea ferata

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Proiectul Clifton Hill Rail a necesitat realizarea unei linii secundare de cale ferata intre garile Clifton Hill si Westgarth, avand grija ca pe durata lucrarilor sa mentina la cote normale traficul zilnic de pasageri. Acest proiect complex a implicat gasirea unei solutii de camuflare a unei structuri de beton armat care sa multumeasca din punct de vedere estetic si functional locuitorii din zona care nu doreau sa le fie afectat peisajul.

Arhitectii s-au decis sa prezinte o poveste despre cultura urbana, despre conditiile concrete pe care le-au intalnit, incluzand si o nota de umor si inventivitate. Structura pune in valoare un pod pe care trecea o singura linie de cale ferata, realizat in 1890, creand o imagine mai zvelta a formei robuste care adaposteste infrastructura. Aceasta face legatura intre pilonii de sustiere, montati la distante mai mari ca sa permita in continuare navigarea pe parau dar sa respecte in acelasi timp si regulamentele actuale de rezistenta.

O grinda mare din otel se intinde intre cele doua maluri, a fost vopsita in galben pentru a atrage atentia asupra lucrarilor de „infrastructura" si miezul i-a fost perforat cu gauri de diametre variate pentru a rupe monotonia. Pe de alta parte aceste perforatii dau mai multa transparenta unui element structural de dimensiuni impresionante care cu siguranta ar fi afectat vizual zona si pe locuitorii de acolo. Arhitectii au ales sa popuna un finisaj de caramida pentru noii piloni astfel incat sa se vada difernta intre acestia si cei din beton armat existenti. Iar pentru a continua nota ludica a proiectului au fixat pe piloni diferite rozete din inox.

In cadrul proiectului s-au realizat si lucrari de graffiti 3D, un pilon de pod care a fost pozitionat la intrarea in parc pentru a anunta caracterul public al investitiei, pentru ca in final comunitatea este cea care beneficiaza de pe urma acestei realizari.







Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa