Inapoi

Sediul noului Colegiu pentru Educatie Profesionala din Visp, Elvetia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Noua cladire a Colegiului pentru Educatie Profesionala a beneficiat de o transformare in ce priveste contextul si permite acum legarea cu celelalte scoli din zona, crearea unui campus de pregatire si integrarea noilor ateliere si a salii de sport.

Relationat cu noua cladire, fostul teren de joaca al scolii a devenit cel mai important spatiu public al campusului.
Compozitia volumetrica a noii cladiri are influente din formele altor scoli din zona, o densificare fragmentata care ajuta la realizarea trecerii de la spatiile cu doua niveluri pana la cele cu cinci. Tipologia aminteste de cladirea din 1960 avand un hol central de distributie, dar in acelasi timp abordarea este diferita pentru ca se merge pe trei straturi functionale dintre care, cel mijlociu are atat rol de distributie a circulatiilor cat si de spatiu de lucru in grupuri. Transparenta elemetelor de compartimentare interioara permite acestui spatiu sa beneficieze de lumina naturala, generand ambiante diferite in functie de perioada zilei si de pozitia soarelui. Aceasta tipologie exercita de asemenea un impact asupra conceptului pedagogic actionand ca un filtru pentru obtinerea intimitatii necesare studiului. Folosirea materialelor in spatiile interioare ale cladirii se limiteaza la betonul aparent si la aluminiul combinat cu sticla colorata de la compartimentari, finisate in nuante variate de verde.

Materialitatea exteriorului sustine caracterul volumetric prin folosirea ancadramentelor din inox lucios ale ferestrelor si a placajului din aluminiu. Fatadele au un ritm dat de impartirea in suprafete vitrate egale puse in evidenta de ancadramentele pe structura metalica, mult iesite din planul vertical al fatadei. Suprafetele oblice ale ancadramentelor realizate din inox lucios, reflecta peisajul inconjurator si cerul, integrand volumetria in contextul urban.


Mai multe poze si informatii gasiti aici: http://www.e-architect.co.uk