Inapoi

Un nou centru pentru muzica si dans in Den Haag, Olanda

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Situl ales pentru acest proiect se afla in imediata vecinatate a unei importante, dar putin folosite piete urbane - Spuiplein. Cladirea in sine are de la spatii semi-publice de comert si birouri, pana la spatii destinate reprezentatiilor artistice si foaieruri.



Ceea ce confera o mai mare complexitate programului in sine este faptul ca a fost gandit sa gazduiasca functiuni semi-private pentru membrii orchestrei si pentru compania de dans. In acest mix de arte se regaseste si Conservatorul Regal, care contine patru scoli indviduale (trei care se axeaza pe muzica si una pe dans). Designul propus organizeaza un traseu semi-public prin spatiile intregii cladiri, dezvaluind celor interesati spatiile de repetitii si de cursuri, studiourile si chiar zonele de relaxare.

Cladirea a fost sculptata pentru a permite pietei sa se extinda in lungime in spatiul de sub copertina. Diverse activitati sunt organizate la nivelul parterului pentru a popula zona, printre care se numara un internet cafe, un magazin de cafea, zona de bilete, magazinul cu specific pentru dansuri, cat si un foaier public.

Desi aflat la exterior acest spatiu devine cea mai mare sala a proiectului. Straturile verticale sunt sustinute de "mini-scene", un restaurant, o biblioteca si intrarea principala la Conservator cat si foaierurile pentru teatre, deschise catre piata. Foaierul de mijloc se afla la 45 de metri deasupra pietei Spuiplein si a volumului principal de functiuni. Deasupra intregii volumetrii se afla terasa gradina, o zona semi-publica folosita de toti cei care lucreaza si detin spatii in DMC.








Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa