Inapoi

Vila A, un adapost montan in Austria

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Vila A se afla pe panta muntelui Poestiling Berg care are la poale orasul Linz, din Austria. La teren se ajunge prin spate, pe o strada care coboara pe langa un deal pana ajunge la intrarea principala a casei, marcata de un acoperis iesit in consola. Pe partea strazii, fatada cladirii este placata cu piatra naturala pentru a asigura un grad de intimitate. Cealalta fatada este integral vitrata, deschizandu-se catre vale si oras.





Respectand topografia terenului, casa este partial ingropata. Zona de luat masa impreuna cu bucataria este accesibila prin intermediul unor scari ce pornesc in jos, din holul central. O alta serie de scari indruma catre spatiul comun in care o zona de canapele este amenajata pentru a putea privi catre piscina si privelistile de la poalele muntelui. Materialele folosite au fost impartite in functie de nivel si de functiunea spatiilor.
Intentia arhitectului a fost sa cuprinda mai multe functiuni intr-un singur spatiu central aerisit, o zona de zi care sa gazduiasca diferite functiuni la diferite niveluri si care sa mentina un echilibru permanent intre particularitatile functionale si spatiul deschis.

Si mai mult, vitrajele de mari dimensiuni si elementele culisante fac trecerea dintre spatiul interior si cel exterior sa fie neclara si nedefinita. Dormitoarele se afla la etajele superioare, accesibile prin scari care ajung la un spatiu deschis. Subsolul este partial ingropat, gazduind sala de fitness si de intretinere corporala, un birou si o camera de joaca pentru copii. Garajul si spatiul pentru echipamente sunt sapate sub strada, pe partea nordica a cladirii.

Acoperisul este realizat dintr-o structura tridimensionala din bare de metal cu finisaj din casete de aluminiu. Pe partea sudica si vestica acoperisul iese in consola peste terase pentru a oferit o buna protectie impotriva razelor soarelui pe perioada verii. In acelasi timp aceste console nu impiedica soarele de iarna sa intre in incaperi pentru a le ilumina si a le incalzi. Aceasta implementare a unui concept specific energiei pasive este sustinut de un recuperator de caldura in pamant si de panouri solare pe acoperis.










Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa