Inapoi

Volumetrie impresionanta pentru sediul Bancii Hypo Alpe-Adria

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Propunerea echipei de la Morphosis Architects pentru sediul bancii Hypo Alpe-Adria din Udine - Italia impresioneaza prin forma volumetriei, a carei inclinatie aminteste de Turnul din Pisa.

De cele mai multe ori cladirile care au fost proiectate tinandu-se cont de anumite principii ale arhitecturii durabile si eficientei energetice, au fatada sudica dotata cu protectii solare. Aceasta regula nu se aplica si in cazul proiectului celor de la Morphosis. Acestia au propus inclinarea volumului cu 14 grade pe partea de sud astfel incat etajele superioare sa proiecteze umbra pe cele inferioare. Ca o completare a acestei masuri, cladirea a fost dotata cu o serie intreaga de masuri si echipamente care ii cresc eficienta energetica si creaza un mediu de lucru placut.

Sediul bancii Hypo este compus din doua volume separate care tasnesc din pamant sub un unghi de 14 grade fata de verticala si se inalta cu 7 niveluri. Inclinatia permite ca in timpul zilelor de vara, cand soarele este foarte puternic, zonele vitrate ale fatadei sudice sa fie protejate de umbra lasata de etajele superioare. Este de inteles ca s-a depus mult efort in proiectarea acestei cladiri cu structura deosebita in vederea incadrarii in niste valori de cost si pentru ca lucrarile de constructie sa fie posibile. Cladirea are o orientare est-vest, avand planul etajului cu o latime de doar 14m care permite luminii naturale sa patrunda in fiecare birou, indiferent de pozitia acestuia.

Vitrajele de pe fiecare nivel au ochiuri mobile pentru ca spatiile sa poata fi ventilate natural. Atriumul central va actiona ca un horn directionand aerul spre zona superioara, unde este eliminat. O serie de scari si pasarele traverseaza in toate directiile vastul spatiul, facand legatura intre diferite zone de birouri. Sanatatea celor care lucreaza in acest sediu, productivitatea si starea de spirit au fost criterii importante de care s-a tinut cont in proiectarea cladirii. Astfel, fiecare birou beneficiaza de vedere catre paisajul inconjurator. Planul cladirii este un exemplu de folosire eficienta a spatiului construit, incurajand miscarea si activitatea fiecarui angajat.




















Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa