Inapoi

A aparut nr. 101 al revistei "Igloo"

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
     



  • interior: Mandarin Oriental Barcelona | Prin orasul vechi | La Bonne Bouche
  •   design: IDing. Public ID
  •   patrimoniu: Arhitectura civila din Piatra Neamt
  •   traditii: Buzduganul de la pietrele lui Solomon
  •   proiect: Langley Academy | Contemporan
  •   opinii: De-a lupta prin Bucuresti
  •   restaurare: Casa Baniei din Craiova
  •   dictionarul ideilor proaste: Mansarda purulenta

 

Din sumar:
interior | Mandarin Oriental Barcelona



Putine orase si-au valorificat arhitectura intr-un mod atat de complex si profund modern precum Barcelona, intelegand potentialul economic al turismului, dar si necesitatea de a transmite o identitate. Numeroasele constructii sau zone urbane recuperate, regandite si refunctionalizate dovedesc ca orasul este viu, dinamic si intr-o continua, dar inteligenta, transformare. Cunoscutul bulevard Passeig de Gracia, una dintre cele mai frecventate zone ale Barcelonei, ne ofera un exemplu recent: transformarea unui sediu de banca, cu arhitectura monumentala de inspiratie fascista, intr-un hotel de lux, cu spatii semi-publice spectaculoase vizual si interioare cosmopolite, reinventand conceptul de "Grand Hotel". Trecerea de la o cladire cu functiuni financiare la una comerciala si turistica nu a fost deloc usoara, dar la final spatiile sunt distribuite armonios si acopera toate necesitatile unui hotel de lux: pe cele doua nivele ale subsolului sunt distribuite pe de o parte instalatiile, spatiile de depozitare si spatiile necesare personalului, iar pe de alta un centru spa, cu o suprafata generoasa si numeroase facilitati; la parter se afla spatiile de receptie, foaierul, un restaurant si un bar care ocupa in total 1 300 mp; la etajele 1-8 se gasesc cele 98 de camere, iar la etajul 9 a fost amenajat un apartament prezidential; terasa de pe acoperis gazduieste si o piscina descoperita.

interior | La Bonne Bouche



Amenajarea mizeaza pe elementele clasice de bistro precum mesele cu picior de fonta, bancheta, dalele cu motive florale, rafturile cu vinuri, dar le completeaza creativ cu accente contemporane precum aplicele create de Tom Dixon, scaunele Navy sau lustra Taraxacum de la Flos. O mare parte din mobilier - biblioteca ce ascunde grupurile sanitare, barul de la intrare si rafturile speciale pentru vinuri - au fost proiectate special pentru spatiu si executate pe comanda. Iar experienta (deja apreciata) a arhitectului in a recupera obiecte din case vechi sau spatii culturale/industriale parasite si-a spus din nou cuvantul: fereastra cu cercevele metalice dinspre bucatarie provine de la o fabrica din anii '20 si a fost adaptata, cu nimime modificari, la arcada din interiorul restaurantului. Toate aceste elemente si detalii prind viata printr-o utilizare inteligenta si creativa a luminii. In primul rand, ar fi vorba de spoturi cu halogen pe care arhitectul le apreciaza pentru calitatea luminii, dar carora li se adauga multe alte surse cu un rol mai degraba decorativ.

proiect | Langley Academy



Proiectul, finalizat in 2008, este o reinterpretare a institutiei de invatamant ca muzeu in miniatura, cu trasee ondulate, spatii care (se) comunica extrovertit si puncte de interes imprastiate pe parcurs. Faptul ca acest mecanism face uz de energia solara, colectarea apei de ploaie si limiteaza emisiile de carbon in atmosfera este o dovada in plus a perspectivei contemporane asupra performantei ecologice, in care Foster and Partners exceleaza. Prin configurarea unei compozitii din trei corpuri de cladire, autorii au creat un circuit simetric care formeaza mai multe alveole, cu grad diferit de intimitate. Salile de clasa si zonele de studiu sunt amplasate in cele doua insule triunghiulare, rotunjite spre varf. Deschiderea foarte mare spre comunicare a spatiilor folosite frecvent de elevi este un deziderat atins prin organizarea unui atrium triunghiular definit de circulatiile de la etaj in consola. Astfel, "sala" deschisa a calculatoarelor devine un fel de galerie de invatamant, similar spatiilor expozitionale dintr-un muzeu si dialogul vizual creat angreneaza toate
incaperile: salile de clasa si laboratoarele (un total de 38).

proiect | Contemporan



Demersul arhitectural a pornit de la ideea unei case unifamiliale, P+1, cu trei dormitoare (dintre care unul cu utilizare flexibila), garaj cu doua locuri si piscina exterioara. Terenul ales are 1 300 mp si se afla pe versantul sud-vestic al unui deal, intr-o zona foarte putin construita, cu vedere panoramica spre muntii Tampa si Postavarul, dar si spre centrul vechi al Brasovului. Suprafata construita este redusa la 160 mp, functiunile principale fiind grupate la etaj, in timp ce parterul este destinat garajului si anexelor. Directia moderna s-a concretizat in compunerea volumului din prisme suprapuse, decupate sau "scobite" (pentru obtinerea logiilor). In conditiile in care suprafata etajului o depasea considerabil pe cea a parterului, exista fie posibilitatea sprijinirii subvolumului evazat pe terenul natural, fie cea a asezarii lui in consola. Dorinta ca toate spatiile de tranzitie intre interior si exterior sa fie acoperite a condus la ideea de accentuare a consolei, spectaculoasa prin dimensiunile sale neobisnuite.

restaurare | Casa Baniei din Craiova



Casa Baniei sau "batrana doamna", asa cum obisnuiesc localnicii sa o numeasca, este cea mai veche constructie civila din Craiova, istoria ei confundandu-se practic cu cea a orasului. De o inestimabila valoare, atat arhitecturala, cat si memoriala, dar aflat intr-o stare avansata de degradare, monumentul a beneficiat de un amplu proces de restaurare, finalizat in vara anului trecut. Restaurarea nu a urmarit interventii asupra planimetriei sau a arhitecturii monumentului, impunandu-se o serie de masuri de conservare si de eliminare a factorilor care conduc la degradarea unor diverse elemente, precum eliminarea umiditatii si a biodegradarii. S-au facut interventii asupra componentelor deteriorate ale tamplariei, invelitorilor, finisajelor si elementelor de lemn ale sarpantei. De asemenea, s-a avut in vedere refacerea invelitorii din olane, in conformitate cu materialul de acoperire original.