Inapoi

Acoperisul Centrului Temple asigura dubla protectie pentru manifestarile artistice

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Centrul Temple pentru Arta este o cladire emblematica pentru spatiile civice, omagiind istoria culturala a Arizonei si peisajul desetului Sonoran.

Principala problema a acestui proiect a fost sa se asigure o buna izolare fonica spatiilor interioare datorita amplasarii cladirii pe culuarul de zbor al aeroportului din Phoenix. Inspirat din culmile zimtate ale zonei Monument Valley, acoperisul protector alcatuit din zece straturi mascheaza turnul de control, garanteaza atingerea unui coeficient de izolare fonica optim pentru activitatile ce le gazduieste cladirea. Acoperisul, desi are o culoare inchisa, asigura protectie impotriva razelor puternice ale soarelui desertic. Multitudinea pantelor canalizeaza apa de ploaie catre un bazin din piatra de pe partea nordica a cladirii.



Cladirea gandita ca o serie de pavilioane adunate sub protectia unui acoperis cu forme sculpturale, are un foaier care functioneaza precum o piata urbana care ofera membrilor comunitatii un climat propice diferitor activitati. Centrul Temple pentru Arta este deschis in fiecare zi, cate 16 ore.



Volumetria cladirii a fost inspirata de ruinele de la Pueblo Bonita din Canionul Choco, care erau initial o adunare de camere circulare, denumite "kivas". Un perete circular realizat din beton gros de 30cm creaza o forma de relief emblematica pentru traditiile triburilor indigene. Cei din triburile Anasazi si Chocoan foloseau modelul planului circular protejat de ziduri pentru a delimita piata centrala in timp ce tribul Hohokam integra cladirile in peisaj prin legarea acestora cu diferite carari serpuite.

S-au folosit beton si diferite esente de lemn, iar vocabularul artistic specific triburilor a fost reprezentat cu ajutorul metalelor, al pietrei, al culorilor si modelelor indigene.

Sala de teatru a fost proiectata sa fie compacta, pentru a oferi un sentiment de intimitate atat pentru artisti cat si pentru spectator. Sistemul NIVOflex Airstage se adapteaza usor pentru a asigura configurarea a 17 locuri. Desi sala pare inghesuita, fiecare spectator se bucura de vizibilitate optima a scenei.



Proiectul a fost finalizat in septembrie 2007 si a fost realizat pe un teren din categoria "brownfield". Cladirea are o suprafata de 8 100mp si gazduieste o galerie "Smithsonian-criteria", o sala multifunctionala pe partea cu lacul, o cafenea si un parc tematic de 17ha.

 






Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa