Inapoi

Acoperisul noului centru multi-functional din Songdo aminteste de carenele rasturnate ale ambarcatiunilor

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
In cadrul dezvoltarii orasului Songdo ca nou incubator de afaceri, Centrul Convensia Convention este un element important, amplasat in partea sudica a Parcului Central, reprezentand o suprafata de 1 415ha de spatiu verde. Volumetria cladirii nu depaseste inaltimea a catorva niveluri si este perceputa ca o serie de planuri oblice, pliate creand impresia unui cadru natural care se intinde in oras.

Pliurile de mari dimensiuni sunt de fapt segmente de arce care contin spatiile importante ale centrului, cum ar fi salile de expozitie, zonele cu functiuni predefinite, spatiile pentru asistenta si cele de aprovizionare. Spatiile pentru asistenta sunt articulate ca o serie de blocuri de sine-statatoare, deasupra carora plutesc acoperisuri curbe, asemeni unor corabii esuate si rasturnate. Suprafetele plane dintre aceste „carene" sunt pliate vertical pentru a genera goluri triunghiulare care asigura iluminatul natural dar in acelasi timp, deschid zonele cu functiuni predefinite catre exterior, invitand trecatorii sa participe.
Structura acoperisurilor curbe este asemeni unei coloane verticale din care pornesc grinzi care sustin deschideri de 144m lungime.De la nivelul strazii, alternarea zig-zagurilor si a curbelor amintesc de relieful muntos al Koreei care se intrevede printre nori, o metafora vizuala care se accentueaza in zilele cu ceata. Zona principala, un volum lung care adaposteste salile de intalnire, sala de receptii si spatiile administrative, mediaza relatia intre centrul de conventii si parcul central, cat si volumele adapostind un turn de 70 de niveluri, un hotel de 30 de niveluri si un mall, toate acestea apartinand noii zone dezvoltate.

Un program continand o serie de strategii de design durabil, printre care se numara folosirea vitrajelor Low-e, parcarea pentru vehiculele electrice si un sistem de refolosire a apei, garanteaza faptul ca Centrul Convensia Convention respecta agenda de mediu a orasului Songdo.

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa