Inapoi

Adaposturile prefabricate, un adapost eco in jungla

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
vhouse_legler1

Autor: Olivia Chen


Asezate printre frunzisul junglei din apropierea orasului Yelapa - Mexic, aceste case in froma literei V proiectate de catre Heinz Legler pot fi considerate paradisul unui eco-aventurier. Structurile asemanatoare caselor din copaci, sunt inaltate la aproximativ 5 metri deasupra pamantului si au toate laturile deschise pentru a oferi privelisti panoramice ale imprejurimilor tropicale.

 

Desi camerele masoara doar 5/5m, acoperisul cu panta redusa si deschiderile perimetrale creaza impresia unui spatiu mult mai generos - estompand granita dintre interior si exterior. Si pentru a transforma acest adapost de vis din jungla intr-un spatiu comod si primitor, mobilierul a fost proiectat pe module, din materiale durabile si au fost introduse panouri solare, toalete cu compost si un sistem de folosire a apei de ploaie.

 

 

 

Adaposturile au fost proiectate dupa modelul caselor lui Joe Scheer, denumite „hooches" folosite in Puerto Rico si Oregon, aducanduli-se niste imbunatatiri: structura din bambus a fost inlocuita cu cea de otel iar paiele folosite pentru acoperis au fost schimbate cu tabla ondulata. Avand la baza un design modular, casele au fost prefabricate in Puerto Vallarta si dupa aceea aduse cu vaporul in locatia actuala. Construirea si fixarea caselor nu a necesitat lucrari de escavare sau taluzare, deoarece acestea au fost gandite sa fie ridicate si sa stea infipte in pamant, datorita formei de V a structurii.

 

 

 

Aceste adaposturi sunt momenta folosite temporar de catre muncitorii care lucreaza in Verana resort, dar proprietarii spun ca acestea s-au bucurat de un asemenea succes incat se gandesc sa mai construiasca o serie care, de aceasta data, urmeaza sa fie folosite de catre oaspeti.

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa