Inapoi

Ambasada Statelor Unite din Beijing, exemplu de eficienta energetica

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Andrew Michler

Cladirea ambasadei Statelor Unite ale Americii din Beijing, China proiectata de catre Craig Hartman de la Skidmore, Owings and Merill este al doilea mare proiect realizat de Departamentul de Stat. Asemeni noii ambasade inaugurate in Londra, cladirea a fost gandita sa respecte cerintele arhitecturale ale tarii gazda, idealurile democratice ale Amercii, securitatea si principiile ecologiei. Complexul este gandit ca o suburbie inconjurata de spatii verzi. Arta, lumina naturala, colectarea si refolosirea apei cat si alte elemente ale arhitecturii durabile au contribuit la castigarea mai multor premii, incepand cu finalizarea proiectului in 2008.

Complexul care se intinde pe o suprafata de 1ha, este impartit in trei mari zone - una pentru activitati sociale ale comunitatii, una pentru birouri si alta pentru activitatile consulare (in Pavilionul Consular). Caracteristicile ecologice ale acestui proiect graviteaza in jurul apei si a luminii. Un sistem de colectare a apei de ploaie asigura necesarul pentru lacul cu nuferi, care ajuta la filtrarea apei si asigura racirea atmosferei in spatiile interioare. Gradina inconjuratoare, amenajata de arhitectul peisagist de la compania PWP, asigura suficiente jocuri de apa si spatii verzi, cu plante reprezentative atat pentru America cat si pentru China, actionand si ca un perimetru de protectie pentru ambasada.

Acoperisuri albe si un sistem performant de ventilare/climatizare ajuta la reducerea consumului de energie electrica. Ferestrele si luminatoarele permit luminii naturale sa patrunda in cantitati insemnate, ajungand pana in cele mai indepartate colturi, fiind o metafora a transparentei si deschiderii spre relationare. O fatada cu model unic realizat din sticla securizata este detasata de peretii exteriori, imbracand cladirea de birouri si asigurand un efect de volum stralucitor odata cu lasarea serii.

Ambasada este si locul in care sunt expuse o serie de colectii de arta apartinand unei serii de 18 artisti chinezi si americani, printre care si Louise Bourgeois, Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Martin Puryear, Maya Lin, Hai Bo si Cai Guo-Qiang. Acesta din urma este recunoscut pentru lucrarea "Eagle Landing on the Pine Branch" (Vultur aterinzand pe o ramura de pin) din 2007 si despre care declara urmatoarele: "motivul vulturului si al padurii de pini a fost ales pentru ca are incarcatura simbolica atat pentru poporul chinez cat si pentru cel american, reprezentand prietenia si cooperarea dintre cele doua tari."
Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa