Inapoi

Amestec arhitectural interesant la o cladire din cadrul Universitatii Georgetow

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
universitate_georgetown

Cladirea Rafik B. Hariri in valoare de 83.5 milioane de dolari, deschisa in vara acestui an si care gazduieste Scoala pentru afaceri McDonough in cadrul Universitatii Georgetown, a produs senzatie datorita obtinerii mai multor premii in cadrul "Washington Business Congress Craftmanship Award".
Situata in cadrul campusului Universitatii din Washington D.C., cladirea Rafik B. Hariri avand 179 000mp suprafata gazduieste 15 sali de clasa, 34 sali de intruniri, 15 sali de conferinte, 11 sali de consultatii si interviuri, o sala de spectacole de 400 de locuri, doua mari zone de recreere si 120 de birouri pentru cadrele didactice. Toate spatiile destinate sudentilor sunt prevazute cu internet, conectare la reteaua interna, monitoare si dotari pentru video-conferinte, asigurandu-le astfel conectivitate globala.
Estetica intregii cladiri este asigurata prin combinari interesante de vechi si nou, astfel incat latura sudica evoca arhitectura originala a universitatii prin folosirea zidariei si a otelului in timp ce latura estica este realizata dintr-un mare perete cortina. Punctul central al cladirii este un atrium integral vitrat care asigura transparenta, la propriu, a educatiei studentilor.
 

 

Decanul Scolii pentru afaceri McDonough din Georgetown, domnul George Daly, declara urmatoarele: "Aceasta cladire este in aceeasi masura frumoasa si functionala. Asigura un cadru excelent pentru activitatile scolare ale sudentilor si facultatii si ne ajuta sa interactionam mai bine cu comunitatile exterioare." Dansul impreuna cu biroul director au lucrat indeaproape cu firma de arhitectura din Boston, Goody Clancy si compania Whiting Turner, pentru crearea unei cladiri ecologice, impunand realizarea unui sistem eficient de iluminat - care poate aduce pana la 15% reducere in consum, a unui sistem eficient de drenare si reciclare a apei, realizarea unei amenajari exterioare adecvate si folosirea a cat mai multe materiale reciclate de companiile locale. Conducerea scolii intentioneaza sa ceara evaluare si sa obtina un certificat LEED in aceasta toamna. 
Directorul de la compania Good Clancy, domnul Rob Chandler, este de parere ca "designul inspirat si deosebit al cladirii Rafik B. Hariri este unic si drept urmare usor de identificat intre celelalte cladiri ale scolii. Elemente subtile care duc cu gandul la trasaturi ale orasului, cum ar fi harta stradala a acestuia gravata in diverse elemente arhitecturale, fac ca aceasta cladire sa apartina Washington-ului si in aceeasi masura lui Georgetown". 

In cadrul "Washington Business Congress Craftmanship Award" cladirea a fost premiata pentru acoperisul din placi de ardezie si cupru, pentru zidaria exterioara si finisajele cu piatra, pentru panourile de gips-carton ranforsate cu fibra de sticla care alcatuiesc tavanele curbe, pentru acoperisul in forma de dom al rotondei si pentru panourile in forma literei V din tavanul salii de spectacol.

Vice-presedintele companiei Whiting Turner, domnul K.C. Haile, a declarat urmatoarele: "Whiting-Turner este onorata pentru oportunitatea oferita de a lucra la acest proiect impreuna cu Universitatea Georgetown si cu o echipa talentata de arhitecti si furnizori. Apreciem parteneriatul de lunga durata pe care il avem cu cei de la Georgetown si in mod special ne-am bucurat de spiritul de echipa care a asigurat finalizarea cu succes a acestui complicat proiect. Suntem mandri de premiile obtinute si abia asteptam sa propunem alte cladiri frumoase pentru a fi evaluate si premiate."