Inapoi

Anuntarea castigatorilor premiilor WAN 2009 pentru sectiunea spatiilor comerciale

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
premiile_wan2009_1

Proiectele participante la Sectiunea Premiilor WAN ale Arhitecturii Spatiilor Comerciale au fost din totdeauna cele mai spectaculoase si competitia este acerba. Castigarea unui premiu al acestei sectiuni aduce beneficii atat arhitectului prin sporirea renumelui si dezvoltarea afacerii dar si pentru client pentru ca va detine o proprietate imobiliara a carei valoare va creste.

Asa ca nu ne mai uimeste faptul ca participantii s-au inghesuit in numar record sa se inscrie in speranta castigarii unui premiu. Dintre cele doua categorii ale sectiunii, cladiri construite si in faza de proiect, multe dintre proiecte au starnit interesul membrilor juriului si dintre acestea se numara o cafenea in Vietnam cu un design extraordinar, turnuri de birouri in cele mai mari orase ale lumii, un hotel inovator in Dubai, birouri in Mumbai si o opera in China, un centru de congrese in Virginia Beach si unul de conferinte in Bruxelles, un showroom de masini in Paris.

Toate proiectele care au fost nominalizate sunt lucrari de arhitectura exemplare dar doua in mod particular au atras atentia juriului. Facand parte din categoria proiectelor realizate, showroom-ul Citroen din Champs-Elysees Paris, a fost proiectat de catre Manuelles Gautrand Architecture, in timp ce in categoria celor inca in faza de proiectare cel care starnit interesul este Naru Tower din Seul. Desi au existant multe dezbateri privitoare la proiectele selectionate, in cele din urma membrii juriului au trebuit sa revina la cerintele de baza ale concursului printre care necesitatea existentei unei inovatii in proiect sau in modul de construire care sa revolutioneze arhitectura acelui tip de cladire. Datorita anvelopantei folosita de catre Gensler, turnul de birouri din Seul a ajuns in fruntea listei.


 

 

 

 

 

 

Ce a facut ca aceste doua proiecte sa fie declarate castigatoare la Sectiunea Spatiilor Comerciale a fost si discrepanta de notorietate si dimensiune, in sensul ca firma Genser este cea mai mare din lume in timp ce nimeni din juriu nu mai auzise de firma Manuelle Gautrand Architects. Acest lucru dovedeste inca o data ca in cazul Premiilor WAN marimea nu conteaza, ci doar arhitectura de calitate.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa