Inapoi

Arhitectura gonflabila la un stadion din Melbourne

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
arhitectura_gonflabila1

Autor: Bridgette Meinhold


Un nou stadion pentru fotbal si rugby urmeaza sa se construiasca in Melbourne care se evidentiaza prin structura high-tech a anvelopantei si o serie de dotari ce vizeaza respectarea principiilor arhitecturii durabile. Proiectat de catre Cox Architects, Stadionul rectangular din Melbourne este o minune a arhitecturii si ingineriei datorita fatadei gonflabile, asemeni unor bule, inspirate din domul geodezic al lui Buckminster Fuller. Constructia stadionului este in derulare ceea ce a permis echipei sa faca fotografii in timpul montajului structurii.

 

 

 

 

 

Lucrarile trebuie sa se finalizeze in 2010 si atunci stadionul va putea gazdui 30 000 de spectatori care vor urmari meciurile echipelor locale de fotbal Melbourne Victory si de rugby Melbourne Storm. In cadrul stadionului se vor afla si spatii pentru medicina sportiva si birouri administrative pentru organizatiile sportive din oras. Design-ul stadionului este inspirat din domul geodezic si permite realizarea unui spatiu care asigura protejarea spectatorilor fara a le micsora sau incomoda campul vizual.

 

 

 

 

 

Structura acoperisului este micsorata cu ajutorul unui tip de fatada triangulara care foloseste cu pana la 50% mai putin otel decat o structura obisnuita de acoperis. Anvelopanta a fost gandita sa fie realizata din mai multe materiale, sticla, metal si lamele si in viitor arhitectii spera sa poata integra panouri fotovoltaice. In timpul constructiei schelele sunt necesare pentru a tine structura pana la finalizarea integrala a domurilor, care urmeaza sa se sustina intre ele. Domurile vor fi luminate cu mii de LED-uri si vor asigura colectarea apei de ploaie, ventilare si iluminat natural. 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa