Inapoi

Axis Mundi dezvaluie propunerea pentru Turnul MoMA

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
moma1

Autor: Yuka Yoneda


Acest caleidoscop nebunesc al minunilor arhitecturale este propunerea arhitectului John Beckmann si a biroului acestuia, Axis Mundi pentru viziunea alternativa a extinderii Muzeului de Arta Contemporana in New York. De neuitat datorita design-ului ciudat, cladirea suprapusa este un omagiu la adresa comorilor tehnicolore care vor fi expuse intre peretii acesteia. Pentru a face lucrurile si mai interesante, Axis Mundi explica cum conceptul lor este un mod revolutionar de a se exprima si de a organiza cladirile inalte asemeni unor Vecinatati Verticale (imaginativa cum luati un sir de blocuri de locuinte si le asezati pe orizontala).

 

Spre deosebire de cladirile cu functiuni precise cu care ne-am obisnuit, versiunea MoMA Vecinatati Verticale a celor de la Axis Mundi, amesteca si relationeaza spatii de expozitie, birouri, zone de locuinte, hoteluri si restaurante, magazine, cluburi si spatii verzi. Asta ar insemna ca o persoana ar putea locui la etajul al 7-lea, ar munci la al 20-lea, ar putea servi cina la etajul al 3-lea, si-ar face cumparaturile la etajul al 8-lea, fara sa trebuiasca sa paraseasca cladirea. Acest tip de cladiri ultra-multi-functionale nu sunt noi, fiind chiar des intalnite in Japonia si in Manhattan, dar interesul vizual pe care cei de la Axis Mundi l-au propus este o abatere de la arhitectura curenta, care prezinta coerenta si uniformitate. Pe de alta parte nu ar fi interesant ca macar o cladire din mijlocul Manhattan-ului sa reflecte atmosfera si energia acestuia?

Din punct de vedere al structurii arhitectul Beckmann s-a gandit la un model de plan cu doua cercuri, prins in cele doua centre care vor gazdui lifturile, scarile si alte servicii verticale. Intitulate si „unitati - inteligente" acestea pot fi pozitionate in diferite moduri, alcatuind diverse configuratii. Modelul unitatii simple se poate combina cu cea a unui duplex sau a unui triplex. Unitatile pot sa culisese inauntru sau inafara, aducand fatadei o textura aparte, creand spatii pentru gradini verticale si legand unitatile in moduri cat mai variate.

Design-ul propus de Axis Mundi lasa loc si pentru decrosuri volumetrice pe verticala, care se misca neregulat pe fatada turnului. Aceste decrosuri permit luminii naturale sa patrunda in interiorul structurilor, de asemenea ajuta la o ventilare naturala a spatiilor oferindu-le locuitorilor imagini deosebite ale orasului. Vecinii se pot intalni in lungul podurilor ce leaga diferite etaje ale structurii sau al balcoanelor, decat in culoare inguste si intunecoase ca pana acum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa