Inapoi

Betonul permeabil pentru pavaje

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
perviouspaving4

Este stiut faptul ca pavarea unei suprafete de teren atrage dupa sine producerea unor suvoaie cat si pericolul de inundatie cauzat de apa cazuta in timpul unei ploi abundente sau al unei furtuni. Cu toate acestea, daca vom face comparatia intre o suprafata pavata cu beton si asfalt si una pavata cu noul tip de beton, vom remarca diferentele. In primul rand, datorita golurilor de aer din noul material se obtine un cost mult mai mic prin prisma reducerii cantitatii de ingredienet folosite iar intr-o perioada in care pretul petrolului este fluctuant, s-a ajuns ca betonul si asfaltul sa aiba preturi comparabile pe piata. Daca luam in calcul si costurile realizarii unui sistem de drenaj performant, ajungem la concluzia ca pavajele realizate din betonul permeabil au avantaje semnificative din punct de vedere al raportului pret/calitate. Un plus din punct de vedere ecologic il constituie si lipsa substantelor toxice care pot sa ajunga in mediu, mai ales in panza freatica, ceea ce nu se intampla in cazul asfaltului.

 

 

 

In cazul efectuarii unor comparatii intre diferite produse folosite la pavare, ar trebui tinut cont de capacitatile de drenare si nu numai de suprafata finita a acestora. Desi industria producatoare de beton este printre cele mai mari furnizoare de gaze cu efect de sera, produsul finit este inert odata ce se solidifica si nu necesita tratamente periodice de inlocuire a suprafetei finite asa cum se intampla in cazul asfaltului. Noua formula a betonului acccesibil este realizata din agregate legate pe baza de ciment cu 12-20% goluri si un coeficient de curgere intre 40-100l de apa de ploaie pe minut.

 

 

Ca in cazul tuturor materialelor folosite la pavare, tipul de sol pe care se face montarea este foarte important, de aceea pe un teren argilos cu siguranta acest produs nu este recomandat existand riscul producerii unor colmatari sau al unor alunecari de teren. Cu toate acestea o metoda folosita cu succes a fost alternarea fasiilor de pavaj executate cu beton normal si cel cu permeabilitate ridicata, astfel incat acestea sa suplineasca sistemul de drenaj al apelor de ploaie. Compania Concrete Thinker are diverse studii de caz ale unor proiecte in care a fost folosit produsul iar Asociatia Nationala a Betonului gata preparat ofera demonstratii despre cum se instaleaza noul timp de beton.

 

          

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

 

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa