Inapoi

Biroul de arhitectura 70F reconstruieste Ferma din Almere

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Alemere, oras in Olanda avand aproximativ 190 000 de locuitori, are in diferite zone ferme cu animale domestice pe care copii le pot vizita si in care pot interactiona cu animalele, invatand despre acestea. O astfel de ferma exista si in parcul "den Uyl" dar la inceputul anilor 80 a ars intr-un incendiu, ramanand doar fundatiile din beton. Cladirea fostei ferme a fost reconstruita aproape integral pe baza sponsorizarilor, lucrarile finalizandu-se in 2008.

Arhitectii au proiectat o cutie din lemn cu un sistem de fatada deschisa, pentru partea superioara a cladirii, care sa permita asigurarea permanenta a ventilatiei naturale pentru intreaga ferma. Jumatate din spatiul fermei este amenajat ca grajd pentru animale iar cealalta jumatate adaposteste spatiile conexe: depozitari, grupuri sanitare, depozitul de fan si birouri. Spatiul grajdului in volumetrie nu are un al doilea etaj.

Pe masura ce parcurgi spatiul grajdului, de o parte si de alta a aleii sunt spatiile amenajate pentru animale si delimitate prin garduri. In cladire nu exista nici o usa, pentru delimitarea spatiilor fiind folosite sase obloane de mari dimensiuni, doua pentru public pe laturile mici ale cladirii si patru pentru animale, dintre care doua pe laturile mari ale cladirii. Aceste obloane se deschid manual si automat dimineata, reactionand la aparitia soarelui, asa cum, seara se inchid odata cu apusul soarelui.Animalele adapostite se vor acomoda destul de usor spatiului daca acesta este curat si confortabil. Pe timpul noptii, cladirea devine un "far" in parc fiind iluminata la interior.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa