Inapoi

Calatrava prezinta epicentrul traseului de calatorie

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
calatrava_liege2

Dupa 13 ani de lucrari de constructie si inca trei pana la finalizarea lurarilor interioare, noua statie pentru trenul de mare viteza de la Liege-Guillemins, Belgia, proiectata de catre arhitectul Santiago Calatrava s-a deschis intr-un final. Considerata ca fiind "epicentrul Retelei Nord-Europene de transport de mare viteza" statia poate sa inceapa sa functioneze asemeni oricarui nod important de transport.

Membri ai familiei regale belgiene impreuna cu demnitari internationali si Calatrava in persoana au participat la festivitatile de inaugurare care au fost tinute chhiar in locatie. Oras cu mai putin de 200 000 de locuitori, Liege are nevoie de aceasta statie pentru a revitaliza zona fosta industriala, actionand ca un prim element din cadrul unei viziuni arhitecturale pentru realizarea unui centru in Belgia, care va avea ca efect relansarea si revitalizarea orasului.

 

 

Calatrava a fost in prima faza angajat sa proiecteze noua statie Liege-Guillemins in 1996, fiind insarcinat cu o misiune ce parea imposibila, aceea de a inlocui statia exitenta fara sa influenteze si sa intrerupa traficul zilnic a 36 000 de calatori.
Rezultatele efortului sau se observa in volumetria impresionanta, asemeni unei catedrale. Marele acoperis integral vitrat care inconjura platformele iar dinamica miscarii maselor de pasageri si a trenurilor sustin caracterul urban si agitatia specifice transportului de mare viteza. Viziunea arhitectului asupra unei cladiri fara fatade subliniaza energia si dinamica spatiului. Navetistii pot astfel sa calatoreasca prin aceasta poarta monumentala pana la Aachen, Cologne si Brussels cat si la Frankfurt, Paris, Londra si in Europa de sud intr-un mod modern.

 

 

Arhitectul declara "A fost scopul meu sa creez un spatiu destinat transportului care sa fie din sec. 21, care nu va lega numai Liege-ul cu restul Europei ci va fi de asemenea un simbol ce va relansa orasul. Proiectul vazut in ansamblu, creaza o noua poarta in orasul Liege si reface legatura cu acesta".

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa