Inapoi

Campus culinar Darden in Florida

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
darden6

Autor: Sharon McHugh


La 35 de ani dupa lansarea in Florida, lantul de restaurante Darden si-a inaugurat noul sediu in valoare de 152 milioane de dolari proiectat de catre Perkins+Will. Cadirea avand 469 000mp desfasurati pe trei niveluri este amplasata intr-un campus de 54ha si va gazdui pentru prima data intr-o sigura locatie, toate marcile reunite sub sigla restaurantelor Darden (Red Lobster, Olive Garden, Capital Grille si altele). Designul creaza un mediu deschis care sa poata gazdui si incuraja o mai buna colaborare intre reprezentantii fiecarui restaurant si stil culinar.

 

In incercarea de a relationa cu specificul fiecarui restaurant, designerii au ales sa se concentreze pe ideea unei culturi culinare, dedicata oamenilor implicati in acest domeniu si care au interese comune vis-a-vis de notiunea de mancare. In acest fel noua cladire evidentiaza ideea corporatista de baza a lantului de restaurante Darden dar in acelasi timp, pune in lumina reflectoarelor mostenirea unica a fiecaruia dintre acestea.

 

Organizate in lungul unei "strazi principale", fiecare restaurant are desemnata o anumita zona in cadrul imobilului dar in ce priveste spatiul experimental al bucatariei, locul in care se compun noile retete, sunt toate aranjate in acelasi loc, deschise unul catre celalalt pentru incurajarea schimburilor de idei intre bucatarii sefi.

 

 

 

 

Designul interior propus a fost gandit si pentru a incuraja o mai buna comunicare si interactiunea intre cei 1300 de angajati care lucreaza in cadrul sediului. Inaltimea cladirii a fost limitata la cele trei niveluri pentru ca angajatii sa se poata deplasa usor intre spatiile fiecarui nivel. Scarile au fost realizate cu o latime mai mare pentru a facilita conversatiile si intalnirile spontane dar fara intreruperea fluxului normal. Pe langa crearea unui spatiu care sa creasca coeziunea in cadrul angajatilor companiei Darden, beneficiarii au dorit sa respecte cat mai multe din principiile ecologiei si ale dezvoltarii durabile.

 

 

 

 

Cladirea urmeaza sa primeasca un certificat LEED Gold de la GBC (Green Building Council) din America, devenind astfel cea mai mare cladire din Florida care beneficiaza de aceasta recunoastere a gradului de sustenabilitate.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa