Inapoi

Candelabru stelar

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Cel de al doilea model de candelabru propus de Tokujin Yoshioka pentru Swarovski Crystal Palace este realizat din cristale obtinute intr-un recipient umplut cu o solutie minerala. Cristalele se solidifica in forma unei sfere datorita tehnicii folosite de incetinire a miscarii care permite o aglomerare naturala a acestora. Rezultatul este un candelabru sferic care imprastie sclipiri asemeni stelelor pe cerul noptii.

Designul lui Tokujin Yoshioka pentru Swarovski Crystal Palace prezentat in cadrul expozitiei de la Milano de anul acesta, este un glob cu diametrul de 1m, a carui suprafata este presarata cu 10 000 de cristale Swarovski si iluminat cu ajutorul a 600 de LED-uri. O piesa care completa spatiul era un alt glob scufundat intr-un vas de apa, pe care se producea o reactie de cristalizare in timp real. Designul este o varianta evoluata a proiectului din 2008 al lui Yoshioka, denumit "VENUS - Scaun din cristale naturale" in care un scaun "iesea din apa precum zeita Venus" pe masura ce se formau respectivele cristale pe cadrul structura.

Tokujin Yoshioka declara urmatoarele: "Pentru mine nu este important sa realizez o alta sculptura din cristale, ci sa creez o stea care sa straluceasca in sufletul celui care o priveste." Abordarea acestei teme a fost "sa incorporeze un element frumos nascut din coincidenta", in lucrarea sa. "A fost o provocare tehnica datorita faptului ca incerca sa exprime printr-un limbaj uman un element imprevizibil pe care il vezi in natura" declara Yoshioka.


Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa