Inapoi

Casa celor de la Studio MK27 sfideaza gravitatia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casa_studio_mk27_2
Situl casei Osler este amplasat in extremitatea planului pilot din Brazilia, la marginea unuia din estuarele Lacului Paranoa. Casa este un comentariu poetic al limbajului arhitecturii contemporane si mai presus de toate al modernismului Brazilian, incepand de la o reinterpretare a materialelor si tehnicilor cladirilor.

Planul casei Osler este organizat printr-un volum desfasurat pe orizontala reprezentand parterul si un alt volum suspendat, continand etajul iar la eterior a fost prevazuta o terasa si o piscina. Caseta din beton si lemn de pe pamant adaposteste apartamentul principal, un dormitor, spatiile utilitare si garajul. Obloanele verticale din lemn filtreaza lumina soarelui si pot sa se deschida in intregime, diminuand trecerea intre spatiul interior si cel exterior. Volumul superior se sprijina pe o latura pe cel de la parter iar in cealalta latura pe doi stalpi, la interior se gaseste livingul, bucataria (al carei mobilier este de inaltime mica) si un mic birou. Aceasta volumetrie suspendata creaza un spatiu de umbra la nivelul parterului, peste piscina, extinzand vizual spatiul de zi in solariu.

O scara exterioara face legatura intre terasa din deck din jurul piscinei si spatiul solariului de deasupra. O scara interioara dirijeaza circulatia interioara a casei. In apropierea acesteia, in foaierul casei exista un panou realizat special de artistul Athos Bulcao, probabil ultimul lui proiect. Placile ceramice folosite in majoritatea caselor clasice din Brazilia au fost folosite si in cazul acestui proiect, o opera de arta realizata special pentru aceasta casa, in colaborare cu arhitectii si pe care artistul, din pacate, nu a mai apucat sa o vada finalizata.

Obloanele, stalpii si planul cu cele doua volume perpendiculare unul pe celalalt sunt, in cadrul acestei locuinte, un comentariu la adresa arhitecturii moderne a Braziliei, panoul lui Athos Bulcao, o mare onoare pentru proprietarii locuintei si pentru arhitect.


 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa