Inapoi

Casa Clip - Madrid, Spania

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casaclip1

Autor Laszlo BARO

Arhitectii au fost angajati la proiectarea unei case pentru o personalitate cu post de conducere in mass media, avand un stil intensiv de viata, cu dorinta de a imagina o locuinta adaptata la cele mai noi tendinte estetice. 

Arhitectura contemporana spaniola, reprezentata prin cladirile publice de renume mondial, ne rezerva pe langa MUSAC o multime de proiecte mai putin cunoscute, dar care merita atentia publicului. Cateodata ar trebui sa renuntam la snobism si, pe langa lucrarile lui Moneo si Calatrava, sa "facem sapaturi" si in portofoliul studiourilor mai mici! Cuplul de arhitecti tineri Javier Bernalte Patón si Jose Luis León Rubio, originari din regiunea Castilla la Mancha, tara cu morile de vant ale lui Don Quijote, si-au demonstrat profesionalismul si de aceasta data. Ideile lor originale, solutiile lor simple, dar formidabile, atrag de obicei atentia specialistilor si celor competenti. Cladirile lor "de importanta nesemnificativa" au cucerit respectul mai multor arhitecti, atat din tara cat si din strainatate. Conceptia lor arhitecturala este intotdeauna foarte solida, nu se pierd in detalii.

In ultimii ani, au fost prezentate in presa de specialitate mai multe cladiri proiectate de ei - o baie termala mai mica, o casa de locuit, o extindere a unei crame de podgorie - amplasate fiecare in Ciudad Real (un oras aflat la cca. doua ore distanta de capitala), resedinta arhitectilor. Casa de locuit este prima lor lucrare realizata in Madrid, urmata de alte "mandate", ca urmare a valului de entuziasm in urma succesului acesteia.

Arhitectii creativi au fost angajati la proiectarea unei case pentru o personalitate cu post de conducere in mass media, avand un stil intensiv de viata, cu dorinta de a imagina o locuinta adaptata la cele mai noi tendinte estetice. Forma interesanta, aproape suprarealista, confera cladirii o imagine a viitorului... Conceptia proiectantului s-a inspirat din modul de viata solicitant al clientului. Ideea originala provine din atitudinea proprietarului de a fi intr-un moment aici si in celalat deja departe, facand referire la design-ul industrial high-tech al avioanelor. O mare parte din cladire este detasata fata de sol, printr-un sistem de console. Vazuta dinspre strada, casa apare ca o banda torsionata de metal. Blocul care joaca un rol structural central - ascunzandu-si insa functia de comunicare vizuala - este executat din beton aparent si inzestrat cu caracter impozant, pentru asigurarea unui fundal omogen, neutru din punct de vedere estetic. Incaperile principale, delimitate cu panouri din sticla transparenta(capabile insa sa impiedice vederea, datorita sistemului lor special), se detaseaza ca un relief de arta contemporana, atragand atentia prin invelisul din cupru si devenind un element de evidentiere a fatadei. Exteriorul cladirii asigura casei caracterul contemporan, iar in ceea priveste functionalitatea, el este in perfect acord cu nevoile proprietarului, incaperile fiind organizate dupa un algoritm logic. Relatia intre diferitele niveluri ofera conditii avantajoase de locuire.

Materialele de constructii folosite in tre

cut in mediul industrial, demonstreaza in acest exemplu avantajele ascunse in posibilitatile diversificate de utilizare, ce pot fi scoase la lumina doar pe calea fanteziei creative. Se poate observa ca in aplicatiile arhitecturale se forteaza din ce in ce mai mult limitele formelor tuturor materialelor de constructie, fie ele metal, beton, sticla, cupru sau lemn. Atunci cand dezvoltarea ideii arhitecturale este concentrata in directia modului de gandire tri-dimensional al proiectelor vizionare, conceptiile legate de metodele traditionale, bazate de exemplu pe desenul tehnic traditional bi-dimensional sau pe executia cladirii din caramida, devin pur si simplu imposibile. Viitorul arhitecturii se indreapta spre realizari cu caracter amorf, sculptural - urmand modelele sugerate deja de Zaha Hadid si Frank O. Gehry.