Inapoi

Casa de vacanta din lem

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
wisa_casa_lemn1
Autor: Rose Etherington for Dezeen


Arhitecta Pieta-Linda Auttila a finalizat un prototip al unei case de vacanta in Helsinki, Finlanda, a carui element arhitectural aparte este reprezentat de impletiturile din lemn care unesc cele doua volume.
Denumita "WISA Wooden Design Hotel" si creata special pentru marca finlandeza de produse din lemn UPM Kymmene, cladirea este realizata din lemn de pin, molid si mesteacan crescuti in Finalnda.

 

Cele doua volume gazduiesc zona de noapte si zona de zi, fiecare avand o suprafata vitrata mare care deschide casa inspre mare pe o parte si spre oras, pe partea cealalta. Panourile curbe realizate din impletitura din lemn gazduiesc o curte centrala, protejand-o de vant si umbrind-o de soare. Arhitecta Pieta-Linda Auttila declara: "Prin curbarea volumului am fortat sipcile sa genereze o noua forma, care contrasteaza cu aranjamentul initial. Ceea ce este solid a devenit partial transparent, ceea ce este geometric a devenit organic."

 

Cladirea WISA Wooden Design Hotel este o realizare a ahitecturii lemnului asezata in inima zonei maritime a orasului Helsinki avand imprejurul ei cladiri cu o vechime medie de 200 de ani, apartinand centrului istoric. Prin realizarea acestei cladiri arhitecta Pieta-Linda Auttila spera sa trezeasca interesul pentru folosirea predominanta a lemnului pentru realizarea structurii, finisajelor exterioare dar si a finisajelor interioare.

 

 

 

Cladirea WISA Wooden Design Hotel este un exemplu remarcabil care evidentiaza versatilitatea lemnului, pentru ca a fost folosit pentru realizarea structurii, a finisajelor interioare a peretilor, tavanelor si pardoselilor. 
Atunci cand zaresti imobilul din departare, privirea iti este atrasa imediat de curtea centrala, care separa zona de living de cea a dormitoarelor. Forma atriumului pune in evidenta diversitatea formelor care se pot realiza din lemn, din punct de vedere tehnic fiind cea mai dificila parte de executat din tot designul. Fasiile lungi din lemn de pin care acopera partial curtea formeaza o impletitura care provoaca imaginatia. Aceste impletituri protejeaza spatiul impotriva vantului si filtreaza putin razele soarelui realizand un adevarat spectalcol de umra si lumina, pe tot parcursul zilei.

Cele doua ferestre aflate fiecare la cate un capat al cladirii si a caror inaltime ajunge pana in tavan, asigura suficienta lumina pentru interioare cat si niste privelisti minunate ale marii si ale orasului.

 

 

Design-ul cladirii "WISA Woden Design Hotel" se bazeaza pe cel al proiectului castigator din cadrul worshop-ului de 24 de ore WISA Wooden Design, organizat de compania UPM, una dintre celel mai mari companii de produse forestiere din lume.

Desi cladirea poate oferi cazare pest noapte unui grup restrans de persoane, aceasta nu va fi folosita ca si hotel.

Mai multe informatii gasiti pe www.materia.nl

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa