Inapoi

Casa ecologica subterana a lui Gary Neville se armonizeaza perfect cu mediul inconjurator

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
casa_gary_neville1

Consiliul din Bolton, Marea Britanie, a fost martorul construirii primei case subterane cu zero emisii de carbon din zona. Proiectata de catre Make Architects pentru un beneficiar entuziasmat de ecologie in persoana fotbalistului britanic Gary Neville, costructia are aproximativ 8 000mp, fiind gandita sa fie in acelasi timp frumoasa dar si functionala, cu un consum redus de energie.

Designul casei a fost atent gandit pentru a minimiza impactul in ecosistem, incercandu-se realizarea unei integrari optime in peisajul linistit al pajistilor de pe dealurile care o inconjoara. Pozitionarea casei pe teren in functie de punctele cardinale a fost atent gandita, materialele folosite la constructia ei sunt produse local iar acolo unde va fi posibil se vor folosi tehnici de construire traditionale. Incalzirea va fi asigurata printr-o pompa de caldura iar panourile fotovoltaice impreuna cu o turbina eoliana vor produce curentul electric necesar iluminatului si functionarii diverselor echipamente.

Casa este ingropata aproape in intregime ceea ce va face ca "terenul sa treaca lin peste acoperis" . Planul casei are forma unei flori, fiecare petala gazduind cate un spatiu, precum cel de luat masa, de relaxare, de discutii, de munca si joaca, iar in centrul tuturor se afla bucataria. Privita in intuneric, casa se vede pe deal ca imaginea luminata a unei margarete si multi au asemanat-o cu Casa Teletubby cu care are anumite forme in comun. Cu toate acestea arhitectii de la Make declara ca sursa lor de inspiratie a fost un asezamant din perioada Neolitica din Orkney, denumit Skara Brae.Desi costurile de realizare ale locuintei vor fi ridicate comparativ cu una normala, echipamentele si principiile ecologice care urmeaaza sa fie implementate ii vor oferi un plus de valoare si ii vor asigura un cost de intretinere scazut, ceea ce va face ca in timp investitia initiala sa se amortizeze fara probleme. Structura casei a fost aleasa ca proiect exemplificator al diviziei guvernului pentru "Planning Performance Agreements for Renewable and Low Carbon Energy Schemes" si este de asteptat sa fie atat de performanta incat sa fie considerata etalon pentru restul constructiilor cu zero emisii de carbon care se vor realiza. Echipa de specialisti spera sa primeasca autorizatia de construire cat mai repede pentru a demara lucrarile de santier.


Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa