Inapoi

Casa in Singapore racita cu ajutorul apei

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Situl pe care a fost construita locuinta in cauza este in Singapore, protejat de de terenurile invecinate printr-un rand de copaci maturi si datorita locatiei beneficiaza pe tot timpul anului de o briza racoroasa. Dorinta beneficiarului a fost de a avea o casa cu arhitectura contemporana care sa ofere adapost racoros impotriva climei tropicale umede, dar in acelasi timp sa se deschida catre exterior pentru a putea admira imprejurimile.

Conceptul casei a fost realizat de echipa de la Wallflower Architecture+Design si este in contradictie cu ce prevad normele uzuale de constructie a spatiilor rezidentiale. Pentru a profita la maxim de peisajul luxuriant inconjurator, zona de zi si spatiul de studiu au fost amplasate intr-un pavilion pe doua niveluri. Musafirii sunt indrumati catre pavilionul livingului printr-o scara elicoidala care porneste din holul de intrare. La etaj, zona centrala este incojurata pe toate laturile de o oglinda de apa. Acest element a fost gandit pentru a ajuta la termoizolarea zonei de dining, a dormitoarelor si a altor spatii comune de dedesubt prin folosirea capacitatii apei de a inmagazina caldura si de a o elibera treptat.









Spatiile de la primul etaj cat si zona de dependinte sunt insiruite in lungul unei benzi continue de lumina, marcata printr-un luminator in tavan si printr-o oglinda de apa, amplasata la nivelul pardoselii, chiar sub luminator. Suprafata de apa de la interior are pe langa rolul estetic un important rol in mentinerea unui mediu racoros in spatiile de la parter. Amplasarea oglinzii de apa avand o latime de 2m si o lungime de 30m a fost astfel gandita incat aceasta sa se afle pe directia predominanta a brizelor, astfel incat sa se produca o racire si o ventilare naturala a interioarelor.



Pentru a evidentia rolul important pe care il joaca apa in cadrul acestui proiect, arhitectii au propus sa marcheze spatiul interior din zona accesului in casa printr-un "ochi" de lumina care strapunge tavanul si descopera privirii reflexiile luminii prin suprafata de apa de pe acoperis.



Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa