Inapoi

Casa modulara care se roteste si dezvaluie spatii diferite

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
Autor: Bridgette Meinhold

Studentii de la Universitatea Karlsruhe din Germania au facut diferite experimente cu un nou tip de casa modulara. Aceasta a fost denumita "Rolit" datorita formei cilindrice care ii permite sa fie rostogolita. Interiorul acestei case modulare contine tot ceea ce este necesar intr-o locuinta. In functie de dorinta locatarului prin simpla parcurgere a catorva pasi se poate roti structura astfel incat sa se ajunga in pozitia necesara folosirii patului, canapelelor, a scaunului si mesei, a zonei de depozitare incorporata, a grupului sanitar sau a bucatariei. Tot acest proces aduce aminte de hamsterul din cusca cu diverse rotite.

Unitatea a fost contruita din patru cercuri de sustinere peste o structura interna rigida iar exteriorul este realizat dintr-o membrana translucida pe care se pot imprima diverse mesaje publicitare. Panourile de OSB de 15mm tapeteaza interiorul astfel incat sa ofere o baza rigida necesara rotirii volumului. Pernele si saltelele sunt tinute la locul lor cu ajutorul unor curele sau in momentul in care se doreste schimbarea pozitiei cilindrului, acestea se depoziteaza in spatii special amenajate.

Proiectul "Rolit" care a castigat un concurs in colaborare cu Institutul pentru Design Industrial (IFIB), a fost gandit pentru a putea adaposti intr-un singur volum spatii diverse, cu functiuni diferite.

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa