Inapoi

Casa propusa de Edward Suzuki in Japonia

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Acest proiect reprezinta primul exemplu de casa industrializata din Japonia si poate si din lume. A fost proiectata de arhitectul Edward Suzuki si construita de o mare companie de constructii specializata in segmentul rezidential, Daiwa House Kougyo.

Casa a fost denumita dupa numele arhitectului dar si ca referire directa la Edward Daiwa-House Design Innovation. Gandita ca un produs gata facut, proiectarea si constructia sunt realizate cu mult inainte si fara sa se cunoasca profilul beneficiarului, stilul de viata sau terenul pe care urmeaza sa fie amplasata.

In aceasta situatie, arhitectii au optat sa proiecteze presupunand ca terenul pe care va fi amplasata casa nu va fi unul idilic, ci mai degraba cu multe provocari din punct de vedere urbanistic, climatic etc. Din experienta proprie, arhitectul a remarcat ca de cele mai multe ori se confrunta cu terenuri si vecinatati cu probleme, asa ca a ajuns la concluzia ca orice casa ar trebui sa se dezvolte si sa se dezvaluie la interior si mai putin, sau chiar deloc la exterior. Asa a rezultat conceptul de design intitulat "intra ca sa iesi" ("go in to go out") facand referire la existenta unui patio in centrul casei, spre care se deschide fiecare camera a locuintei.

Mai mult, s-a prevazut un balcon deasupra si in laterala acestei curti centrale astfel incat sa creeze un amestec de spatii care sa joace rolul unei interfete intre exterior si interior, asemeni unui filtru. In acest fel designul casei nu ajunge sa depinda de context si de conditionarile sitului pe care urmeaza sa fie amplasata.

Indiferent de constrangerile impuse de teren si imprejurimi, aceasta casa va functiona foarte bine in micro-cosmosul creat intre peretii acesteia. In cazul in care nu exista factori de stres indusi de teren sau de vecinatati, beneficarul poate sa ceara proiectantului realizarea mai multor deschideri.

Casa a fost gandita astfel incat curtea centrala sa permita maximul de aport de lumina naturala directa in toate spatiile cat si ventilarea naturala a acestora. Toate acestea genereaza o eficienta energetica ridicata. Casa EDDI are sase tipologii de baza cu 69 de variatii astfel incat sa se potriveasca cu cat mai multe din caracteristicile beneficiarilor si conditiile siturilor posibile.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa