Inapoi

Case ecologice propuse pe terenul din imprejurimile Casei de la Cascada

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la

Autor: Bridgette Meinhold

O serie de locuinte urmeaza sa fie ingropate in dealurile din imprejurimile Casei de la Cascada a arhitectului Frank Lloyd Wright. Proiectate de catre Patkau Architects din Vancouver, aceste locuinte vor fi realizate in pantele dealurilor Rezervatiei Naturale Bear Run avand 5 000ha in care se afla si celebra casa al lui Wright. Western Pennsylvania Concervancy, organizatia care se ocupa de Casa de la Cascada cat si de diverse programe educationale, a organizat un concurs pentru modelul de casa ecologica subterana.

Pentru sustinerea programelor educationale erau nevoie de spatii locative permanente si unele care sa poata fi inchiriate. Prin tema concursului se cerea realizarea unor volumetrii care sa se integreze optim in mediul natural inconjurator si a caror construire sa nu deranjeze ecosistemul. Propunerea celor de la Patkau a fost aleasa dintre cele 6 proiecte finaliste pentru ca "Este subtila, este provocatoare si continua mesajul discursului despre spatiul pe care arhitectura il poate ocupa. Caracteristica principala a proiectului nu este reprezentata de continutul acestuia ci de elementele pe care a reusit sa le omita."

Toate propunerile s-au axat pe locuinte cu eficienta energetica si costuri minime de intretinere care sa reuseasca sa creeze sentimentul apartenentei la o comunitate. Locuintele subterane vor folosi capacitatea naturala a pamantului inconjurator de a degaja si inmagazina caldura, vor folosi apa uzata de la bucatarie pentru alimentarea rezervoarelor toaletelor, panouri solare si vor fi construite numai cu materiale naturale, reciclate sau din surse regenerabile. Fiecare locuinta are un dormitor, o bucatarie, o zona de living si dining, depozitare si o baie.

 
Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa