Inapoi

Castigatori ai Premiului Pritzker prezinta planurile Muzeului Stiintelor Naturii din Dallas

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
muzeul_stiintelor_naturi_dallas3

Thorn Mayne a facut publice planurile pentru Muzeul Stiintelor Naturii Perot in valoare de 185 milioane de dolari in parcul Victory din Dallas. Lucrarile pentru acest proiect cu design dramatic vor incepe in acesta toamna. Prezentat ca o "modalitate de a experimenta si de a invata intr-o cladire a carei arhitectura este inspirata din stiinta si natura", muzeul al carui design a fost realizat de cei de la Morphosis va asigura 180 000mp de spatii de expunere si un teren pentru arhiva de 4.7ha in zona de nord a centrului orasului Dallas.


"Muzeele, oportunitati pentru interactiune sociala si exprimare culturala, prezinta noi metode prin care sa interpretam lumea", a declarat arhitectul Thorn Mayne. "Acestea contin cunostintele, conserva informatia si transmit ideile; stimuleaza curiozitatea, trezesc interesul si creaza oportunitati pentru schimburi. Folosite ca si instrumente educative si pentru impulsionarea schimbarilor in societate, muzeele detin potentialul de a cizela gradul de intelegere al nostru, ca specie si a lumii in care traim. Noul Muzeu Perot al Stiintelor Naturii din Victory Park va crea o identitate deosebita muzeului, va sustine intreg lantul de institutii din Dallas si va imbogati viata culturala a acestuia."

La o inaltime de 50-60m si avand 14 niveluri, cladirea este compusa dintr-un cub asezat pe un soclu. Mergand pe ideea "naturii intr-un invelis urban" acoperisul cladirii ofera 1ha de spatii amenajate in care este prezentata toata flora autohtona a statului Texas incluzand si un spatiu pentru evenimente, o mica piata. Spatiul exterior din jurul cladirii a fost gandit ca o prelungire a acesteia, iar la amenajarea acestuia au colaborat cu Talley Associates integrand tehnologia si elementele naturale. Un exemplu al acestui demers ar fi parcarile care sunt folosite pentru producerea energiei necesare functionarii jocurilor de apa (dupa ploaie).


Aproximativ 80% din spatiul cladirii va fi deschis vizitatorilor (ceea ce pentru un astfel de imobil inseamna foarte mult) iar dotarile vor include 10 spatii de expozitie, incluzand un muzeu pentru copii si un spatiu de joaca exterior; un foier inchis in sticla si o terasa exterioara cu vedere catre centrul orasului; cele mai bune expozitii destinate pentru cele mai importante colectii de renume mondial, o zona educationala, un cinematograf digital multi-media cu 300 de locuri, o sala de spectacole, cafenea, magazine, spatii de vanzare a produselor manufacturate si birouri.

 

 

 

Un element important al desinului il reprezinta escalatorul lung de aproximativ 16m inchis intr-o structura tubulara, vitrata, de 45m, care se extinde in afara cladirii. Acest escalator ii ia pe vizitatori de la atriumul inundat in lumina pana la ultimul nivel al muzeului. Acestia vor ajunge la o terasa cu parapet vitrat, mult deasupra orasului, de unde pot admira privelistea.

 

 

"Suntem de parere ca noul Muzeu va oferi experiente de neuitat vizitatorilor si speram ca ii va ajuta sa inteleaga mai bine lumea si sa impartaseasca experientele", a declarat Nicole Small, Presedinte si CEO al Muzeului pentru Stiintele Naturii, "si speram ca acest lucru ii va inspira pe tineri si pe oameni in general, indiferent de varsta sa urmeze cursuri de pregatire in domeniul matematicii, stiintelor si tehnologiei".

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa