Inapoi

Cea mai mare cladire rezistenta la cutremur se construieste in Istanbul

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
cladire_rezistenta_cutremur_istanbul5

Autor: Bridgette Meinhold


Noul aeroport international din Istanbul, Sabiha Gokcen a fost inaugurat pe 31 octombrie anul acesta si este cea de a II-a cladire rezistenta la cutremur din lume. Purtand numele primei femei pilot, noua structura acoperind 2 milioane de metri patrati este capabila nu doar sa reziste unui cutremur cu magnitudinea de 8.0 grade pe scara Richter, dar a fost proiectat pentru a ramane functional si dupa fenomen. Acest lucru este posibil datorita tehnologiei anti-seimice si simularilor pe computer care au fost capabile sa prevesteasca cum va reactiona o cladire la un cutremur cu o asemenea magnitudine, indicand zonele in care trebuia intervenit pentru a o face sa reziste.

Dupa cum se stie orasul Istanbul este asezat la confluenta a trei placi tectonice, crescand exponential riscul pentru producerea unui cutremur de mare intensitate undeva in viitorul apropiat. Acest lucru face ca noile cladiri gandite sa reziste la astfel de cutremure sa nu ajute numai la salvarea de vieti omenesti dar si la reducerea pagubelor provocate.

 

 

 

 

 

 

Arup, o companie multinationala de proiectare care sprijina arhitectura durabila, este cea care a realizat designul noului terminal.
Pentru a rezista la cutremure de mare intensitate, intreaga cladire trebuie sa fie izolata de la pamant si sa ii fie permis sa se miste pentru a absorbi socurile. Noul terminal al aeroportului din Istanbul foloseste o tehnologie numita "penduli izolatori cu tripla frecare", care sunt mecanisme speciale de izolare produse de Earth Protection Sysnems. Cand s-a inceput constructia la acest aeroport, a fost prima cladire care a folosit aceste sisteme si de atunci multe alte cladiri publice, in special spitale au inceput sa le includa in sistemele proprii de protectie anti-seismica.

Noul sistem ridica intreaga cladire de la nivelul pamantului si ajuta la amortizarea si la incetinirea miscarii cladirii in timpul cutremurului. Sitemele de izolare seismica mai vechi erau mult mai costisitoare din punct de vedere al producerii si instalarii, in timp ce noul produs economiseste si este mult mai usor de implementat. Noul terminal al aeroportului din Istanbul foloseste 300 de astfel de mecanisme, care au fost instalate in functie de datele obtinute in urma simularilor computerizate in vederea obtinerii celei mai mari cladiri rezistente la cutremur din lume.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa