Inapoi

Cel mai mare pod pietonal iluminat cu energie solara

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
kurilpa_bridge1

Autor: Bridgette Meinhold

 

Luna aceasta s-a inaugurat in zona centrului de afaceri din Brisbane cel mai mare pod pietonal din lume care este iluminat integral folosind energia solara. Aproximativ 36 500 de oameni sunt estimati ca vor folosi saptamanal acest pod, denumit Kurilpa Bridge, fie ca vor merge pe jos fie ca vor folosi bicicletele, rolele sau alte mijloace ecologice de transport pentru a traversa raul Brisbane si a ajunge din Centrul Economic in zona culturala pe malul sudic. Podul care a fost comparat cu o serie de andrele asezate aleator, nu este doar unul dintre cele mai lungi poduri pietonale dar este dotat si cu un sistem sofisticat de iluminat cu LED-uri care este intregral alimentat cu energie solara pentru realizarea unor scenarii variate de iluminare.

 

 

 

Iluminatul cu LED-uri este cu mult mai performant decat celelalte sisteme disponibile pe piata si sunt folosite in special in cadrul festivalurilor si evenimentelor care au loc de-a lungul raului. Sistemul care aprovizioneaza cu electricitate podul este alcatuit din 84 de panouri fotovoltaice montate pe pod si care produc zilnic aproximativ 100KWh iar anual 38MWh. Se obtine astfel suficienta energie pentru asigurarea unui iluminat de baza dar cand podul este complet luminat procentul scade la doar 75%. De aceea necesarul este luat din reteaua orasului atunci cand este nevoie, asa cum si cand podul produce energie pe care nu o foloseste sau este in exces, aceasta trece in reteaua orasului.

 

 

 

Realizarea podului Kurilpa Bridge a costat aproximativ 63 milioane de dolari si a fost proiectat de firma Cox Architects. Proclamat cel mai mare pod din categoria sa, acesta are o lungime de 470m si o latime de 6.5, cu o grosime a puntii de 25cm. Sistemul de sustinere al podului este realizat atat pe baza tensiuniii cat si a compresiunii dintre elementele de beton si otel. Denumit dupa traducerea in limba indigena a termenului „west end", podul Kurilpa este de asteptat sa economiseasca 37.8 tone de emisii de carbon pe an.

 

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa