Inapoi

Centrul Aquaquest preda lectii de ecologie prin propria arhitectura

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
aquaquest2

Autor:  Danielle Rago


Centrul Aquaquest este noua "achizitie" a Acvariului din Vancouver si a fost gandit pentru educarea comunitatilor locale despre importanta unui trai ecologic, cu grija pentru mediul inconjurator. Pentru a sustine acest demers complexul in sine prin arhitectura lui integreaza o serie de strategii si idei ecologice, specifice unei constructii durabile. Cateva dintre aceste principii s-au materializat intr-un perete acoperit cu vegetatie, colectarea si refolosirea apei de ploaie cat si un sistem de ventilare/incalzire foarte eficient.

 

Aquaquest este amplasat in cadrul Acvariului din Vancouver, in Parcul Stanley si a fost proiectat de catre compania Stantec. Centrul contine peste 52 000 mp de spatii de birouri, spatii expozitionale si galerii, clase si spatii suplimentare necesare functiunii.

 

 

Una dintre cele mai "verzi" realizari din cadrul complexului o reprezinta "peretele viu", un perete de 3/15m primul de acest gen din America de Nord, proiectat de o companie de amenajari Sarp&Diamond. Peretele vegetal incorporeaza de asemenea si primul sistem din Vancouver de colectare a apei de ploaie si refolosire a acesteia. Peretele este realizat din peste 7 000 de plante autohtone. Pentru a fi in acelasi ton, acoperisul de 22mp este o terasa gradina cu trei copaci si plante care sa impiedice eroziunea solului.

 

 

 

 

 

 

Cladirea a primit de curand certificatul LEED Gold si printre dotarile eco ale cladirii ar mai fi: toalete cu consum redus de apa, un sistem eficient de tevi care realizeaza racirea si incalzirea cladirii.

 

Mai multe informatii gasiti pe www.inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa