Inapoi

Centrul Darwin este castigatorul absolut al Premiilor Societatii Betonului

Publicat de SPATIULCONSTRUIT, la
centrul_darwin_5

Centrul Darwin faza a II-a a extensiei Muzeului Stiintelor Naturale din Londra, proiectat de catre C.F. Moller Architects, a fost proclamat castigatorul absolut pentru anul 2009 al Premiilor Societatii pentru Excelenta in Beton.

Juriul a fost convins de realizarea in beton turnat in situ a unei complicate forme volumetrice, ce se aseamana cu un cocon. Pentru realizarea acestei forme a fost nevoie de inovatie si de cooperare intre proiectanti si constructori.

Arhitecta Ana Maria Indrio declara: "Folosirea unui beton care a fost pulverizat in situ, a fost cu siguranta cea mai buna solutie pentru acest proiect. Coaja trebuia sa exprime in acelasi timp masa si greutate, sub o forma care adaposteste colectii intregi, astfel incat betonul a fost cel mai bun material care putea sa ofere aceste cerinte. Coconul este strapuns de o serie de rampe, permitand coajei sa fie vizibila din orice unghi. Atosfera magica a interiorului coconului se bazeaza foarte mult pe rugozitatea materialului si rezultatul este probabil cea mai spectaculoasa forma care a fost creata pana acum din beton."

Cladirea trebuia sa indeplineasca trei obiective: sa asigure spatiul pentru 20 de milioane de specii de plante si insecte, sa permita oamenilor de stiinta sa lucreze si mai ales sa permita publicului, vizitatorilor sa interactioneze cu acestia si cu exponatele. Aceste obiective au fost realizate prin posibilitatea ca vizitatorii sa beneficieze de un circuit de vizitare inauntrul si in afara coconului fara asistenta unui muzeograf, permitand astfel vizitatorilor sa observe oamenii de stiinita cum lucreaza si sa vada exponatele.

 

 

 

 

 

 

Un membru al juriului a comentat urmatoarele: "In viitor, este posibil ca aceasta volumetrie sa devina emblematica pentru cooperarea intre partile implicate intr-un proces de proiectare/construire a unor forme in beton ale caror volumetrii provoaca tehnica. Alegerea formei unui ou pentru a gazdui asemenea specimene a fost de la inceput extraordinara si imaginativa. Provocarile de natura tehnica pe care le-a cauzat au condus la realizarea unei structuri inpresionante."

 

 

Mai multe informatii gasiti pe www.worldarchitecturenews.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa